50 vuotta sitten letkajenkka vietiin Ruotsiin

Se tapahtui lauantaina marraskuun 16. päivä 1963 klo 15.30. Tornion yhteislyseon teinit veivät letkajenkan Ruotsiin.

LetkajenkkaVSb

Kolmattasataa nuorta jonojenkkasi Haaparannalle ja Läroverketin kulmalla kulkue pysähtyi ja teinikunnan puheenjohtaja, hulluista ideoistaan tunnettu Atomi-Hanski alias Hannu Forssel luovutti letkajenkka-asiakirjan Läroverketin edustajalle Bengt Lantolle. Asiakirjaan oli kirjoitettu, että tempauksen tarkoituksena oli tehdä letkajenkka tunnetuksi muuallakin kuin Suomessa eli toivottaa sille maailmankaikkeudellista menestystä.

Ja näinhän siinä kävi. Vaikka letkajenkka meni pois muodista maailmalla muutamassa vuodessa, niin kuin tiputanssi tai lambada, meillä se jäi pysyvästi tanssivalikoimaan. Suomessa sen päätekijöistä Rauno Lehtisestä ja Erik Lindströmistä, letkajenkka teki kuitenkin 1960-luvulla meidän kansainvälisesti menestyneimmät säveltäjät.

LETKAJENKKAsalakuljetettiinTorniostaHaaparannalle1963

Torniolaiset olivat edellä aikaansa, niin kuin aina, sillä letkajenkan suurin suosio Suomessa oli vasta tulossa. Erik Lindströmin kappale Doin`the jenka nousi listakärkeen vasta joulukuussa ja esittäjänä oli norjalaisruotsalainen Jan Rohde & the Adventures.

Viikkosanomat kirjoitti: ” Siihen asti Tornio ja Haaparanta oli tunnettu rauhallisina, uneliaina rajakaupunkeina, jotka nokatusten tököttivät Tornionjoen länsipuolella edes ilman kunnollista vesirajaa. Haaparannasta tiedettiin lisäksi, että sinne kannattaa mennä itsenäisyyspäivänä ostamaan kahvia, suklaata ja leluja.”

Ruotsille olimme velkaa musiikillisesti. Jazz, rock, twist, jive, limbo tulivat Tornioon, tuoreempina, kuin muualle Suomeen ja torniolaisteinit kiittivät ja lähettivät letkajenkan Haaparannalta maapalloa kiertävälle radalle.

Letkajenkkaan kuului myös kuorma-auto ja sen lavalta tanssille tahdit antoi Lapin ensimmäinen rockyhtye tai nuorisoyhtye the Falcons.

Alpo Aine:

– Tilasimme KTK:sta kuorma-auton ja eiköhän se ollut Lahtisen Arppa, joka meitä kyyditsi. Muistan kun halusimme virittää kitarat. Pakkasta oli muutama aste, eikä viritys tahtonut säilyä ja pyysin Sirkka-Liisa Vikmannilta, kaupunginhotellin silloiselta vuokralaiselta, lupaa ottaa virtaa ulkopistokkeesta, mutta saimme kieltävän vastauksen, mutta kyllä sekin homma klaarattiin.

Esko Kirjavainen:

– Roivaisen Risto piti yllä letkajenkan komppia, mutta erityisen ansiokasta oli Vesa ”Vessu” Vakkilaisen soitto. Vaikka oli kylmä ja talvi, sormet toimivat ja Vessun Lucky Seven tahditti komeasti tätä suomalaisen viennin historiassa turhan vähälle huomiolle jäänyttä projektia.LetkajenkkaVSc

Torniolaisteinien letka lähti yhteislyseolta Hallituskatua alas kohti tullia ja torniolaiset olivat kansoittaneet kadun varret. Paikalla oli myös runsaasti mediaa muun muassa Ruotsin televisio. ” Tervetuloa mukava!” ja ”Tässä tulee letkajenkka!” luki joidenkin nuorten selkään kiinnittämissä iskulauseissa.

Kuorma-auton nostolaitteella istui Atomi-Hanski valloittajan ilmein. Sitä mukaa kuin Falconsin tahdittama jenkkajono kulki, paukahtelivat ikkunat auki ja väkeä tuli portaille ja hyppäsipä joku jonon jatkeeksikin. Ainakin näin sanoo tehneensä muun muassa Bengt Pohjanen.

Perillä Haaparannan Läroverket lupasi tehdä parhaansa letkajenkan tartuttamisessa muihinkin ruotsalaisiin.

Viikkosanomat haastatteli keski-ikäistä haaparantalaismiestä Stadshotellin pöydässä: ” Ei se ennen tämmöstä ollu. Ku mie kävin poikasena Toorneosta maitoa noutamassa, niin isomat pojat pieksit minua aina.

Ensi lauantaina, tasan 50 vuotta sitten, Tornion teinit panivat näin tietämättään prosessin liikkeelle, mikä on johtanut rauhanomaiseen rinnakkaineloon ja  Tornion ja Haaparannan yhteenkasvamiseen.

Letkajenkan Ruotsiin viemisen merkkipäivää juhlivat ainakin Tornion yhteislyseon tuonaikaiset teinit keskuudessaan.

PS:  Ehdotin tuon hauskan Letkis-tempauksen huomioimista, myös opinahjon nykyiselle johdolle ja matkailuihmisille. Tornio olisi päässyt taas Ruotsin televisioon, mutta eipä ottanut tulta. Samalla oltaisiin voitu rikkoa myös Letkajenkan Suomen ennätys, joka on viime keväältä Kankaanpäästä ja vaivaiset 426 tanssijaa.