ARCHIE: Alueradio, lehdet ja musiikki

Jokainenhan tietää, muttei sano ääneen, että Radio Perämeressä ja Lapin Radiossa soitettavan musiikin valitsee, se pörröpää Seinäjoen Tangolaulutuomaristosta, heti Ile Vainion oikealta puolelta eli Jorma Hietamäki.

Näin on ollut jo vuosia, mutta kukaan ei ole noussut barrikadeille, vaikka ongelma on valtakunnallinen.

Lapissa, kun ensin lopetettiin lauantain ”toivekonsertti”, sitten Laulun Synty ja nyt Nettitoive, paikallista musiikkia ei kuule enää missään.

Radio Perämeri pystyy alueellisuuteen jutuissaan, mutta musiikissa ei. Toki kun levy ilmestyy, tehdään juttu ja soitetaan kappale pari, mutta siihen se jää.

Harmittaa vietävästi, kun tietää, että Meri-Lapissakin on aktiivisesti levyttäviä, taitavia lauluja, jotka tekevät levyjä, eivätkä ihmiset pääse niitä koskaan kuulemaan. Ensinnä tulevat mieleen Mika Jefremoff ja Anu Tammela.

Toki levyt soivat  Pookissa, Järviradiossa ja Musassa, mutta Pooki vain kuuluu pohjoisessa ja harvoinpa kanavaa vaihtaessa lappilaisartistit osuvat kohdalle ja monet ihmisethän ovat ”yhden kanavan orjia”, jo uutisten vuoksi.

Ehdotukseni onkin Radio Perämeren ja Lapin Radion yhteinen Lapin Lista-ohjelma perjantaille, jossa soisi vain pohjoinen musiikki.

Jokainenhan tietää,muttei sano ääneen,  että Pohjolan Sanomat ja Lapin Kansa menevät yhteen ja syntyy joko Pohjolan Kansa tai Lapin Sanomat.

Ajankohtaisessa Kakkosessa asiantuntijat laskivat, että siihen menee vähemmän kuin seitsemän vuotta, kun jokaisessa Suomen maakunnassa on vain yksi seitsenpäiväinen sanomalehti.

Juttuja vaihdetaan jo enenevässä määrin, mutta päätoimittajat hokevat vuodesta toiseen, kuinka lehdet säilyy ja alueellisuus vahvistuu.

Jos otetaan alueellisuus ja Pohjolan Sanomat. Sen kotipaikka on Kemi ja sen jutuista suuri osa on aina ollut Kemistä, eikä musiikki tee siitä poikkeusta.