BATTAGLIAn Rokkisavotta tuli kauppoihin tasan 40 vuotta sitten (part 2)

Batt74Battaglia40v40 vuotta sitten, 7. lokakuuta tuli kauppoihin Lapin ensimmäinen poprockalbumi Battaglian Rokkisavotta. Torniolaiset Jake Voutilainen, Hannu Turunen, Reijo Heikkala ja Raimo Ahokas, haaparantalaiset Sture Holmberg ja Roland Berg ja kemiläinen Pekka Saari tekivät pohjoista kevyen musiikin historiaa. 

Ruotsin Luppion  juhannuskeikan jälkeen Battaglia matkasi albumin tekoon Helsinkiin. Viisi päivää Finnvox-studioilla ja purkissa oli  Rokkisavotta-pitkäsoitto.

Levyä tehtäessä Battaglia soitti illat ravintola Alibissa ja keikkoja se teki muutenkin ahkerasti. Pohjoisessa yhtye tunnettiin, mutta pikkuhiljaa se alkoi saada livemainetta valtakunnallisestikin.

Vuoden 1974 kuluessa yhtye laskettiin jo, etelän musiikkimedioita lainaten, kuuluvaksi sen hetken pintabändeihin. Suosiosta kertonee jotain, että yleisön äänestämissä Suosikin Tanssipaikkojen Top Tenissä yhtye oli elokuussa sijalla 8 ja Intro-lehden Pörssissä syyskuussa sijalla 10, kun kärkeä piti molemmissa, samaan RCA-talliin Battaglian kanssa kuulunut, Hullujussi.

Hullujussin esittämä Friduna Skiduna oli iso kesähitti ja sen livealbumia oli myyty yli 40 000 kappaletta. Kun RCA julkaisi sitten studioalbumit samanaikaisesti Hullujussilta, Battaglialta ja Expressiltä, se järjesti yhteiskiertueen etelän suuriin kaupunkeihin ja luonnollisesti konsertit olivat loppuunmyytyjä.

Meille pohjoisen faneille Battaglia oli  tärkeä bändi, osa nuoruutta, jo ennen Rokkisavottaa ja vielä tärkeämpi sen jälkeen. Vaikkeivät soittajat itse olleet tyytyväisiä Rokkisavotta-levyynsä, meille se kelpasi. Kiitos, että olitte!

Niin kuin Suosikin arvostettu toimittaja Hellevi Jussila allaolevassa jutussa kirjoittaa:

”Se on bändi, jonka laulupuoli on vahva. Se on heti mainittava. Ja se on bändi, jossa ei ole yhtään heikkoa rengasta. Kokonaisuus on ihailtava. Ideana on esittää korkeatasoisesti melodista ja menevää pop-musiikkia.”

 

BattSuosikki121974e

POHJOISESTA TUULEE. NE AJAT, JOLLOIN MENESTYVÄN BÄNDIN PITI OLLA HELSINGISTÄ OVAT OHI. VALOKIILA OSUU KIRKKAASTI POHJOISEEN JA TÄLLÄ KERTAA KERROMME BATTAGLIASTA, JOKA UHKAA TULLA KUIN LUMIVYÖRY. JAVISST.

Battaglia on kehittynyt yhdeksän kuukautta. Enimmäkseen pohjoisen rauhassa, kaukana Iltatähdistä, toimittajista ja pääkaupungin näyttöpaikoista. Piilossa kuin lapsi äidin kohdussa.

Nyt on tullut syntymisen aika. Battaglia on valmis putkahtamaan esille, kaikkien nähdä, kuulla ja arvostella.

Ensimmäisen kerran bändi soitti yhdessä helmikuun 9. päivänä. Maaliskuussa tehtiin single, ja kesällä kiiteltiin jo kovasti.

Minäkin kiittelin. Kuuntelin bändiä helsinkiläisessä Alibissa ja siunailin laulun ja soiton kaikkinaista puhtautta ja eheyttä. Musiikki tulvi kuin levyltä, täyteläisenä.

-Nyt bändi on valehtelematta 50 prosenttia parempi kuin silloin kesällä, sanoo Pekka Saari, yhtyeen saksofonisti, huilisti, puhemies ja myyjä.

Pekka ei mielellään leiki vaatimatonta, ei kerjää myötätuntoa vähättelyllä. Sillä kun bändi lähtee Kemin korkeudelta pönkimään Helsinki-keskeisille pop-markkinoille eikä halua tehdä sitä minkään vippaskonstin avulla, on puhuttava, puhuttava ja taas puhuttava. Eikä kukaan kallista korvaansa ellei sano suoraan: Battaglia on älyttömän hyvä.

Pohjoisessa on toiminut monenmoista bändiä. Niitä on kasattu, on hetken yritetty ja hajottu. Vahvaa näyttöä ei syntynyt. Paitsi haaparantalais-torniolainen  Tonics oli tietenkin maininnan arvoinen.

Viime talvena bändejä oli kasassa kolme. Millään niistä ei mennyt kehuttavasti.

BattSturePekka

Battaglian Sture Holmberg ja Pekka Saari Ruisrockissa 1974

Silloin jylisi Sture Holmberg, Haaparanta ja Tonics:

-Tehdään yksi kunnon bändi. Kerätään olemassa olevista bändeistä parhaimmat ja sopivimimmat kundit ja muodostetaan bändi, joka alkaa myös toimia. Kunnon bändi.

Valinnassa ei tunteiltu. Tyypit, jotka eivät tuntuneet sopivan suunnitelmiin, raakattiin kylmästi pois. Rippeistä oli tietysti täysi vapaus koota toinen kunnon bändi, mutta ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole syntynyt.

Uusi pohjoinen superyhtye sai nimen Battaglia. Sillä samalla nimellä on aikoinaan voitettu amatööriyhyeiden Suomen mestaruus, seikka, mistä nykyisin mieluimmin vaietaan.

-Tällä bändillä ei ole mitään tekemistä sen SM-Battaglian kanssa, vaikka tässä onkin mukana kolme alkuperäistä Battaglia-kaveria. Systeemit ovat nyt aivan toiset.

SM-kilpailun jälkeen Battaglia alkoi hajoilla. Kundit hyppäsivät armeijassa, kyllästyivät, yrittivät jotain muuta. Ja hajaannus siis kesti viime talveen asti.

Nyt ollaan vankasti koossa. Jokainen battaglialainen on suorittanut esimerkiksi asepalveluksen, joten siltäkin osin jatkuvuus on turvattu.

Tällaiselta yhtye näyttää. Mainiosta Tonics-yhtyeestä on peritty kolme kundia: haaparantalaiset Sture Holmberg (laulu) ja Roland Berg (piano, urut, laulu) sekä torniolainen Reijo Heikkala (rummut).Kemiä edustavat Hannu Turunen (komppikitara, laulu) sekä Pekka Saari, jonka ansiot jo tulivat luetelluiksi. Torniolaisia ovat edelleen Raimo Ahokas (basso) ja Jarmo Voutilainen (soolokitara, laulu).

BattREMU

Vastaus = HURRIGANES. Remu teki Battaglian hotelli Hesperian keikalla Sturen kanssa diilin, että tämä toimittaa hänelle mikserin ja toimii neuvonantajana Pekan kanssa heidän kiertueellaan

Miehiä on siis kaikkiaan seitsemän, kolmen kaupungin ja kahden valtion yhteisenä iskujoukkona. Etten sanoisi parhaat tässä maassa. Kamoja on kaikkiaan noin 150 000 markan edestä, ja erityisen ylpeyden aihe on Englannista tilattu ja siellä teetetty 16-kanavainen mikseripöytä. Yleensä bändeille kelpaa 6-10 kanavaa.

Kamat kielivät omalta osaltaan siitä, mikä on meininki.; mahdollisimman korkeatasoinen musiikki, loistava soundi.

-Se menee yleisöön, se riittää matkalipuksi maineeseen.

Tämä todetaan kirosanoilla höystettynä, sillä kundit ovat kikkelöityneet muutamista arvosteluista.

-Kun me esiinnyttiin Tampereella, meidät runtattiin sillä perusteella, ettei me tehty lavashowta. Ei tehtykään lavashowta, mutta ei kaikkien bändien tarvitse sitä tehdäkään. Jos Tampereella jokainen bändi makaa lattialla, potkii, hyppii ja kimaltelee, ei kai se tarkoita sitä, että kaikkien muiden bändien pitäisi olla samanlaisia?

– Tämän yhdeksän kuukauden aikana meille on selvinnyt tasan tarkkaan, mikä meidän linjamme on. Ei kaikkien yhtyeiden tarvitse olla showbändejä. Me aiotaan jyätä tällä omalla linjallamme, viihdyttää yleisöä pelkästään musiikilla.Sekin onnistuu, vaikka elämmekin näitä Hullujussi-aikoja.

-Se on hyvä merkki, kun yhden keikan ansiosta saa neljä viisi uutta keikkaa, myhäilee Pekka Saari, joka hoitaa kokonaan Battaglian myynnin.

-Ensi kuuksikin olen puhunut jo 20 keikkaa. Joitakin aikoja sitten joku bändi piti tällaista määrää jo sensaatiojutun arvoisena!

Mutta kiitos ei tässäkään tapauksessa seissyt ihan alkumetreillä. Monta ärräpäätä sai puhelimessa päästellä, ennen kuin Battaglia huomattiin ja siihen luotettiin.

Nyt ovat markkinat levinneet jo eteläänkin.

-Viisi kuukautta sain puhua kaiket päivät, ennen kuin etelässä alkoivat uskoa. Pohjoisessa hommat pyörivät hyvin. Keikkoja oli ja rahaa tuli. Mutta raivostutti se, ettei etelään kelvannut.Eikä sitä paitsi ollut niin järkevääkään kiertää jatkuvasti samoissa paikoissa. Nyt asia on korjaantunut. Kauppa käy samalla tavalla etelässä kuin täällä pohjoisessakin.

Battaglian ensimmäinen älppäri on nimeltään Rokkisavotta. Se tehtiin viime kesänä. Ja kiirellä, kiireellä, niin kuin suomalaiset levyt tavataan tehdäSitä ei ole haukuttu ryttyyn, mutta ei toisaalta ylistetty taivaisiinkaan.

-Seitsemän miehen bändi ja kahdeksan raitaa. Mitä muuta siitä olisi voinut tulla, Pekka Saari huokaisee.

-Me toivotaan, että tyyppi, joka on kiinnostunut bändistämme, kävisi ensin kuuntelemassa meitä keikalla ja tutustuisi vasta sitten levyyn.. Silloin hän huomaisi helposti, missä vika on.

– Vaikka toisaalta:ei me syyttömiä olla itsekään. Kappaleiden valinnassa on virheitä. Ne ovat liian paljon toistensa kaltaisia. Vaihtelevuutta olisi voinut olla enemmän.

Mikä sitten BATTAGLIA noin lyhykäisesti on?

Se on bändi, jonka laulupuoli on vahva. Se on heti mainittava. Ja se on bändi, jossa ei ole yhtään heikkoa rengasta. Kokonaisuus on ihailtava. Ideana on esittää korkeatasoisesti melodista ja menevää pop-musiikkia.

Hellevi Jussila, Suosikki-lehti, joulukuu 1974 (Kuvat: Fred Ohert)

✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶✶

Battaglia_savotassa 1974

Musa

 

 

Battaglia: Rokkisavotta

 (RCA Victor)

Battaglia ei ole saanut käännösbiiseihinsä oikein otetta, laulusoinnit kyllä toimivat mutta a) sovitukset ja b) taustojen soundit eivät oikein pelaa. Lisäksi levy on yleisilmeeltään jonkinverran sekava ja todellinen yhtyeen oma tyyli sotkeutuu jonnekkin  kirjavan materiaalin ja sekavien sovitusten joukkoon. Ei levy mikään huono missään nimessä ole, siitä puuttuu vain intessiivisyys ja tunnelmien yhtenäisyys.

Levyn materiaalista kohoaa omaan yksinäisyyteensä kitaristi Jarmo Voutilaisen sävellys Puistonpenkille kun istahdan. Laulussa on todella kaunis perussävy ja tuntuu kuin yhtye olisi purkanut koko sentimentaalisen tunnelatauksensa juuri tähän lauluun ja muut levyn laulut olisivat jääneet fiilingeistä paitsi.

Puistonpenkille… on yksi parhaista kotimaisen bändihomman puitteissa tehdyistä sävellyksistä. Tuli vaan mieleen että em. laulun linjoilta olisi Battaglia päässyt varmaan paljon parempiin tuloksiin.

Muista levyn kappaleista kannattaa mainita Selibaattiin, jossa lauluhommat sujuvat kiitettävästi, Rokkisavottaan, jossa taas teksti on hauska ja se ilmentää nuorten rokkareiden fiiliksiä lavalta käsin ja vielä kannattaa mainita suhteellisen hyvä versio Moody Blues-laulusta Gypsy eli Mustalainen.

Loput lauluista ovat yleistunnelmalta ja toteutukseltaan niin kirjavaa ja epätasaista, että ne laskevat huomattavasti levyn tasoa.

Battaglia-savotassa ei oikein vielä homma jyrännyt mutta studiokokemuksen ja tiiviin työn tuloksena kyllä varmaan tulokset paranevat- lavallahan bändi tälläkin hetkellä kepittää tämän maan bändeistä monta. Ammattitaidossa löytyy.

Unto Torniainen, Musa-lehti, tammikuu 1975

Kappaleet: Rokkisavottaan-Kunhan hengailen vaan (Hangin`around)-Bertta-Mustalainen (Gypsy)-Jet-Tään shown jatkuvan tahdo en (The show must go on)-Sankari olla et saa (Billy don`t be a hero)-Roundailemaan (Ride Willie ride)-Pieni hetki-Selibaattiin-Puistonpenkille kun istahdan-Amalia.

Tuotanto: Heikki Virtanen ✶ Äänitys: Jouko Ahera ✶ Valokuvat: Erkki Reinikainen

BattagliaKemi

 BATTAGLIA 40v (part 1)Esikoissinkku maaliskuussa 1974: http://www.vaylanpyorre.com/battaglian-ensilevysta-40-vuotta-part1/

Battaglia Nobility 1971: http://vaylanpyorre.blogspot.fi/2011/12/battaglia-nobilityn-sm-voitosta-tanaan.html

BATTAGLIA-soittajat kautta aikain: http://vaylanpyorre.blogspot.fi/2012/09/luokka-kokous-torniolais-kemilais.html

Rokkisavotan voi kuunnella ilmaiseksi Spotifyissa: https://play.spotify.com/album/3kFFy3yCxzUfxAlEIVi07O