BATTAGLIAn ensilevystä 40 vuotta (part 1)
Battaglia74bandileike

Battaglia: Reijo Heikkala (vas), Roland Berg, Pekka Saari, Raimo Ahokas, Jake Voutilainen, Hannu Turunen & Sture Holmberg

Battaglia40v

Single   Kuminen nainen  Itikoita pakoon    ilmestyi kauppoihin maaliskuussa 1974. Battaglia oli soittanut voimalla seitsemän miehen vasta muutaman viikon, kun painuttiin studioon.

Viimeksi haaparantalaiset x-Tonicsit Sture Holmberg ja Roland Berg olivat  täydentäneet  kokoonpanoa, kun taas kemiläinen Pekka Saari oli tullut vahvistamaan torniolaista alkuperäisnelikkoa vuotta aiemmin.

Levytysdiili Saaren mukaan oli saanut alkunsa yhteiskeikalla Swinging Blue Jeansin kanssa, joita Tervolan Pohjakaarella oli ”kaitsemassa” Joni Heinonen. Hän oli välittänyt tietoa Battagliasta Artistit Oy:n Antti Einiölle ja hän eteenpäin RCA:n Johan ”Mosse” Vikstedtille.

– Häkä Virtanen oli tuottajana ja taispa se Mossekin studiossa piipahtaa. Yleistunnelma studiossa oli aika skitsofreeninen. Jouko Ahera toimi äänittäjänä ja hän miksasi Suomi-Filmin tuomalla kokemuksella. Balanssi jäi aika erikoiseksi, basisti Raimo Ahokas muistelee.

Molemmat  laulut olivat Jake Voutilaisen kynästä. Kumisen naisen lauloi Jake, mutta Itikoita pakoon-kappaleen Hannu Turunen.

Suosikki-lehti antoi levyarvio-sivullaan kuudesta neljä pistettä kirjoittaen: ” Jarmo Voutilainen osaa harvinaisen hyvin näpytellä nuotteja nättiin riviin. Kun homma vielä kuorrutetaan ammattitaitoisella instrumenttien käsittelyllä, meillä onkin kädessämme pohjoisten poikien, Battaglian, ensi single.

Monia huvitti aikoinaan kun Battaglia saapui ensimmäiselle keikalleen amatööriyhtyeiden Suomenmestaruuskilpailuihin ja voitti ne. Epäiltiin, että tuomaristolle oli tapahtunut lapsus. Mutta näyttää siltä, kun yhtye alkaisi vähitellen lunastaa sille asetettuja toiveita.”

Intro taas kommentoi Battaglian sinkkua. ”Itikoita pakoon on ehkä jonkun Anna Annan(Express) perässä kulkeva, eikä niin paha kaupallisuudestaan huolimatta. Kuminen nainen onkin sitten jo jykevämpää tekoa. Ja mikä parasta, on levy-yhtiö ollut tyytyväinen tuotokseen, että älppäriä on alettu kasata melkein samaa vauhtia.”

(Napsauta punaista, jos haluat kuunnella sinkun)