Info

VÄYLÄN PYÖRRE MUSIIKKIUUTISET on historian ensimmäinen pohjoiselle kevyelle musiikille pyhitetty musiikkimedia netissä. Se tarjoaa  musiikkiuutisia ja muutakin tietoa SUOMEN LAPISTA ja KOKO TORNIONLAAKSOSTA; Kaakamosta  Nuorgamiin ja  Haaparannalta Kiirunaan.

Väylän Pyörre on uranuurtaja. Puhuri pohjoisesta alkoi puhaltaa  17. marraskuuta 2009 ja 30. marraskuuta 2012  säännöllinen uutisointi muuttui blogista nettilehdeksi tai webb-julkaisuksi, jota nimeä useimmiten mediat käyttävät.

Väylän Pyörre on tutkivasta ja faktoihin perustuvasta musiikkijournalismista ponnistava riippumaton tiedonvälittäjä. Se kammoksuu väärää tietoa. Se satsaa laatuun, ei määrään ja pyrkii tarjoamaan lukijoille mahdollisimman paljon uutisia, joita muut eivät kerro.

Vaikka aihe- ja ennen muuta levikkialue on pieni ja uutisointi on suunnattu varttuneemmille 50 +-ikäisille, joka vuosi se on pystynyt 
lisäämään kävijämääräänsä.  Eniten lukijoita on Torniosta, Rovaniemeltä, Kemistä, Helsingistä, Oulusta ja Ruotsista.

Väylän Pyörteen musiikkiuutiset ovat ylittäneet jo lukemattomia kertoja kansallisen uutiskynnyksen ja linkityksiä tulee tuon tuosta, niin iltapäivälehdiltä, radiokanavilta kuin nettilehdiltäkin.

Nykyään etelän mediat seuraavat tarkoin, mitä Väylän Pyörre kirjoittaa ja vuosittaisissa  kävijämäärissä pyöritäänkin jo kuusinumeroisissa luvuissa.

Väylän Pyörre  on tekijänsä näköinen. Allekirjoittaneen koko elämän kestänyt missio on ollut levittää tietoa lappilaisesta  musiikista koko Suomen kansalle, 50 vuotta ja yli 40:ssä  lehdessä.

Väylän Pyörteen synnyn syy ja yksi tärkeimmistä tehtävistä on  myös  levittää musiikkitietoa Tornionjoen molemmin puolin, mielenkiintoisista artisteista ja konserteista.

Kiitos lukijoiden niin pohjoisessa kuin etelässäkin, työ kotiseudun hyväksi jatkuu, nyt netin puolella. Ilman Teidän tukea Väylän Pyörrettä ei kannattaisi pyörittää.

Vuonna 2003 ilmestyneen kirjan Poppia Väylän pyörtheistä (Välähdyksiä Tornion kevyen musiikin historiasta) jälkeen  syntyi  pienlevy-yhtiö Väylän Pyörre records ja viimeiseksi Väylän Pyörre Musiikkiuutiset.

Vuonna 2014 Väylän Pyörre alkoi jakaa vuosittaista KEKSI-musiikkipalkintoa, josta näyttää tulevan perinne. Tarkoitus olisi, että tunnustus annettaisiin vielä senkin jälkeen, kun Väylän Pyörre ja allekirjoittanut lakkaavat olemasta.

Lounais-Lappi-juttu: http://www.lounaislappi.fi/Uutiset/1194943986974/artikkeli/viisi+vuotta+vaylan+pyorteita.html

Arto Junttila, musiikkitoimittaja Torniosta (22.5.2015)

 # Väylän Pyörre-webbtidningen berättar också om musiken från svenska Tornedalen. 
Ni kan tipsa, skicka nyheter och pressmeddelande. VP publiserar tekster också till svenska!

Arto Junttila
Leinikinkatu 3C 32B,
95430 Tornio
arto.junttila@pp.inet.fi
gsm(+358) 40 839 4552

————————————————————————————————————————————————————————-

CV

 • Lapin Kansassa vakiavustajana vuosina 1976- 1985.
 • Postipankin asiakaslehti Omassa Markassa palstanpitäjänä vuosina 1986- 1995.
 • Kaustisen kansanmusiikkilehdessä Uusi Kansanmusiikki/ Friiti vakiavustajana 1998-2005.
 • Paikallislehti Torniolaiseen kirjoitti sivun musiikkia helmikuusta 2005 lokakuuhun 2008, lähes 160 sivun verran.
 • Iltalehteen yli viisikymmentä lappiaiheista musiikki- ja elokuvajuttua. Ahkeraa kirjoittamista myös Kalevaan ja MET-aviisiin plus musiikkilehtiin Blues News ja Musa.fi.
 • Juttuja myös lehtiin: Soundi, Rumba, Uusi Laulu, JazzRytmit, Back Beat, Tähti, Rytmi ja Hitit.
 • Pohjolan Sanomat, Pohjan Tornio, Treffi, Merilappi, Lounais-Lappi, Meän Tornionlaakso, Uusi Rovaniemi, Roi-Press, Koillissanomat, Oulun Ylioppilaslehti, Oulu-lehti, Liitto ja Forum24.
 • Kaltio, Pohjanvalkea, Seura, Kouvolan Sanomat, Pellervo, Finnland magazin (Saksa), Haparandabladet, Norrbottens -Kuriren (Ruotsi) ja Star (Etelä-Afrikka).
 • Vuonna 2003 julkaissut merilappilaisen omakustannekirjan Poppia Väylän pyörtheistä. Runsaasti lainauksia kirjastani löytyy teoksista: Ilkka Teerijoki: Tornion Historia 3, 1918-2000 (” Ilman Poppia Väylän pyörtheistä-kirjaasi musiikkielämä olisi aikanaan Tornion kaupungin historiassakin varmaan jäänyt suunnilleen kokonaan käsittelemättä. Lisäksi itselläni ei tuosta aiheesta ole oikein mitään kokemuksia.” (Ilkka Teerijoki). Myös  Jorma Lehtola: Laulujen Lappi, jossa 98% Tornionlaakso-aineistosta on kirjastani + muista lehtijutuistani.
 • Tommi Aition Spede-elämänkerran Lappi-osion kerääjä, Jamppa Tuomisen elämänkerran alullepanija, hankki kustantajan Esko Rahkosen elämänkertaan ja pienesti avusti myös mm. Lordin (Meerin resepti) ja Dallapen (Veikko Karin muisto) historiikeissä. Junaili myös keikat; Lordin Tornion Umpitunneliin, Steve Gibbonsin +Roxette-kitaristin Haaparannan Pondeen ja Remun & Astman Brothersit Ylläs Jazz Bluesiin.
 • 2009 Tornionlaakson Neuvoston kulttuuristipendi övertorneålaisen filosofian tohtori Marja Mustakallion ja norjalaissuomalaisruotsalaisen Sami Jienat-kuoron kanssa.
 • ” AJ får ett stipendium för sitt arbete för att synliggöra den tornedalska populärmusiken på båda sidor om älven. Han har bland annat get ut boken Poppia Väylän pyörtheistä, Junttila har producerat också en cd namnet Music From Torne Valley, som likt boken täcker båda sidorna av älven.”
 • 2012 Reijo Angeria: 20 vuotta Umpitunnelissa-kuvakirjan toimittaminen ja materiaalin kokoaminen.
 • 2014 Poppia Väylän Pyörtheistä II – Musiikkijuttuja Tornionlaaksosta 1600-luvun Antti Keksistä 2000-luvun Lordiin (Väyläkirjat)
 • 2018 Musa-Lappi: Muinaiskaivauksia ja vinyylin rahinaa nuoren rytmin juurilta
 • 24.3.2020 Väylän Pyörteessä alkoi Lapin Lista Top 5-äänestys.
 • Vuodesta 1981 lähtien Suomen Arvostelijainliiton (SARV) jäsen.
 • VÄYLÄN PYÖRRE RECORDS: Paavo Kulju live 1959-1966 (2006), Rocca: Soul Of Lapland (2006), Music From Torne Valley- Vol 1 (2008) & Vol 2 (2009),  TornioHaparanda- Greatest Hits (2013) & Arja Sipola & Men In Black: Sinun omasi-single (2018)
 • YLE Rovaniemi Väylänvarren popdiggari ke 4.6.2014

  Arto Junttila (kuvassa) on ivalolaislähtöinen ja nykyään Karungissa asusteleva popmusiikin suurkuluttaja. Hän on jalostanut musiikinkuuntelunsa jo vuosia luettavaan muotoon. Hän julkaisee muun muassa nettijulkaisua ’Väylän Pyörre Musiikkiuutiset’, jossa hän tarkasti ja luotettavasti kertoo lähes koko maakunnan vilkkaan musiikkielämän kuulumisia. Hänen tietomääränsä on niin laaja, että monesti faktat esimerkiksi festivaaliesiintyjistä tarkistetaan juuri Väylän varren uutisista. Nyt hän on julkaissut myös toisen musiikkikirjansa ’Poppia väylän pyörtheistä vol 2’. Jarmo Siivikko sai Arto Junttilan langan päähän. (Kuva: Arto Junttilan kotialbumi)

  23.3. 2017 Suomen Kulttuurirahaston Lapin osasto myönsi  apurahan lappilaisen musiikin historiaa käsittelevän kirjan toteuttamiseen. (http://skr.fi/fi/ajankohtaista/lapin-kulttuurirahasto-jakoi-apurahoja-503-000-euroa)

  1.9. 2017  Tornionlaakson vuosikirja 2015-2017 (Tornionlaakson neuvosto/Pohjoiskalotin kulttuuri-ja tutkimuskeskus): Juhannusjuhlien kulta-aika s.158 (kokonaan löytyy Poppi-kakkosesta!)

  19.12.  2018 MUSA-LAPPI: Muinaiskaivauksia ja vinyylin rahinaa nuoren rytmin juurilta-kirja myyntiin.  Tornion Musiikin Tony Rebel ja Tapani Ollonen ostivat ensimmäiset kappaleet ja ottivat hyllyilleen! Rispektiä!

  1.1.- 14.2. 2021 Neljän Vuosisadan Torniolainen Musiikkiviihdyttäjä-äänestys nettisivullani. Mainostus Meri-Lapissa ja yli tuhat ääntä. CMX, Jari Vesa ja Zacharius Carls Group oli voittajakolmikko. Tunnustuspalkinnon teki kuvataiteilija Alapartanen, joka lähetettiin kitaristi Halmkronalle ja Tornio-trio vastasi iloisella videokiitoksella! Tornio-viikolla nuoruuden suosikki Battaglia Nobilityä muistettiin myös Tornion Kulttuuripalkinnolla, jolle sain laatia perusteet kulttuurikordinaattorin pyynnöstä.

  21.3. 2021 Väylän Pyörre Recordsin julkaisema Mira Sunnarin Sade-single sai ensimmäisen radiosoittonsa Tarja Närhin Iskelmäradiossa(Suomen toiseksi suosituin radio-ohjelma, kuulijoita 100 000). Laulun sanat Aki Sirkesalo ja soolokitarassa Jonas Isacsson (x-Roxette).

  21.6.2021 Väylän Pyörre Recordsin merkittävin julkaisu on valmis. Ensi siemen kylvettiin vuonna 1983, mutta varsinaisen potkun proggikselle antoi Mikael Niemi.

  Väylän Pyörre Musiikkiuutiset toimii toistaiseksi  puoliteholla (toistaiseksi käyntejä yli 2 miljoonaa no spams-filtterillä). Koneita ei ajeta alas, tiedotteita ja pikkujuttuja julkaistaan valikoiden ja KEKSI-musiikkipalkinto jaetaan vuosittain niinkuin ennen.

  **************************************************************************************************************************

  MAINOSBANNERI (sis.yhden mediatiedotelevityksen tarvittaessa)

  ISO BANNERI (jpg.nä) sivun yläosaan, leveys 1122px,  max korkeus: 200px = 70€/kk

  PIENI BANNERI (jpg:nä) oikeaan palstaan leveys 250px ,  max korkeus: 200px= 50€/kk

  Viikosta>>>vuoteen>>>tanssi-ilmoitukset, tapahtumat, levyjulkaisut…..

  Tarjolla myös TULOKSELLISTA TAPAHTUMIEN/KEIKKOJEN  PROMOUSTA koko Suomen musiikkimedioihin 100 osoitteen haravalla. Myös Pohjois-Ruotsi! Ota  yhteyttä, niin kerron lisää!