JOUNI ISOHERRANEN, basisti pohjoisesta, menestyy Pariisissa
jouniisoherranen3

JOUNI ISOHERRANEN

– Pariisissa kevät on jo pitkällä, vaikka yöt ovat vielä viileitä. Onneksi pari viikkoa sitten oli jo aurinkoinen +18 asteen picnic-puistopäivä. Lämpö saa mukavasti ihmiset liikkeelle ja myös keikoille, iloitsee kuusi vuotta maailmanmusiikin mekassa asunut basisti Jouni Isoherranen.

Hän halusi kokea suurkaupungin sykkeen ja päästä osalliseksi eri kansallisuuksien luomasta musiikkien kirjosta. Ahkerasti jameihin osallistumalla Jouni onkin saanut jalansijaa Pariisissa  ja musisoi tätänykyä ympäri Euroopan ja laajemminkin.

Ensi kesänä hänen soittoaan kuullaan Suomessakin. Isoherranen musisoi  kuulun guinealaislähtöisen koramestari Djeli Moussa Condén bändissä 8. elokuuta Jazzkukko-tapahtuman pääkonsertissa Laitilassa.

– Mukava päästä soittamaan kotimaassakin. Odottelen keikkaa innolla ja bussilastillista tuttuja ja sukulaisia, heittää Jouni, jonka juuret ovat pohjoisessa, Oulussa ja Kemissä.

 Musiikki vie ympäri maailman

Jouni on kuulun oululaisen Madetojan musiikkilukion kasvatti. Sen jälkeen hän opiskeli Helsingissä Metropolitanissa ja lähti sieltä Belgian Gentin konservatorioon ns. Erasmus-vaihtovuodelle, jossa kypsyi päätös, ettei hän jää Suomeen jazzmuusikoksi, vaan suunnistaa Eurooppaan.

Tällä hetkellä Jounin pääasiallinen työnantaja on  Djeli Moussa Condé, afrikkalaisen koran yksi suurista nykynimistä. Tämä Menilmontanin griotti on tehnyt yhteistyötä muun muassa alan listakonkareiden Manu Dibangon, Salif Keitan, Mory Kanten, Alpha Blondyn ja Césaria Evoran kanssa.

– Pariisiin muutin 2008 ja kaksi vuotta jammailtuani lukuisissa klubeissa tapasin Djeli Moussa Condén ranskalaisen Vincent Lassallen kautta. Hän on meidän bändin lyömäsoittaja, manageri ja levyjen tuottaja. Hän ja meidän huilisti Renaud Tenoux asuivat kaksi vuotta Malissa oppimassa Afrikan djembe-rytmejä, joten kovien afro-osaajien kanssa saa esiintyä.

JouniisoAntila

Kitaristi Kari Antila esiintyy Djeli Moussa Condén bändin kanssa elokuussa Laitilan Jazzkukko-tapahtumassa

Puolet Jounin ajasta vie Djelin bändi, puolet on muuta soittamista. Hän laskee, että vuosina 2002-2015 hän on tehnyt freelancerbasistina noin 1500 keikkaa.

– Jazzkeikkoja  teen joka kuukausi paljon lähinnä Belgiassa, mutta myös muualla Euroopassa. Meksikolaisen Luis Marquezin kanssa olen tehnyt etnojazz- projektia jo 8 vuotta ja vibrafonisti Pieter Clausin ja rumpali Xavier Rogén kanssa soittanut fuusiojazzia 10 vuotta, samoin kuin Belgiassa asuvan kitaristi Kari Antilan kanssa, joka nähdään vierailijana myös meidän Suomen keikalla.

– Tietysti Afrikan ja Karibian soittajien kanssa tulee jammailtua myös joka viikko, tarinoi tyytyväinen Isoherranen, joka on jo päässyt esiintymään jo tähän mennessä, mitä eksoottimissa paikoissa muun muassa Saharassa, Pyramiideillä ja Islannin tulivuorillakin.

Koko ajan hän tekee myös omaa musiikkia, jonka hän määrittelee moderniksi fuusiojazziksi. Djelin tuoreella Womama– albumilla kuullaan jo Jounin säveltämää ja sovittamaa musiikkia. Levyllä hän soittaa basson lisäksi myös kitaraa.

 Vahva usko huomiseen

jouniisoherranenPariisissa Jouni soittaa unelmaansa todeksi. 6-vuotiaana hän aloitti kitaransoitolla, jonka vaihtoi kymmenen vuotta myöhemmin bassoon. Kipinän musiikkiin hän sai kemiläisisältään Jaakolta, joka on itseoppinut pianisti tanssi- ja jazzmusiikin saralla ja soittaa myös bassoa. Hän myös  kannusti Jounia osallistumaan 9-vuotiaana Seppo Hovin vetämään vuoden 1991 Tenavatähteen.

– Hieno fiilis ja muisto siitä jäi. Voittoa ei tullut, mutta pääsin tenavatähtien kokoelmalevylle laulamaan La Bamban ja kultaahan se möi, 40000 kappaletta. Tapasin myös siten Kirkan ja Aleksandra Babitzinin tv-nauhoituksissa.

Tulevaisuuteen Jouni katsoo valoisin mielin. Suomeen paluun hän näkee kaukaisena. ”Nähtäväksi jää, ehkä eläke-päivinä”, hän vastaa.

– Olen asunut nyt kuusi vuotta Pariisissa ja täältä käsin kaikki  on mahdollista. Koskaan ei tiedä kehen huomenna jameissa törmää  ja uusi seikkailu alkaa. Toivon, että saan jatkossakin soittaa mahdollisimman paljon ja matkustaa ympäri maailman, pohjoinen basistilähettiläämme visioi.

Kuuntele Jounin musiikkia täältä: https://soundcloud.com/jouni-isoherranen