KEKSI Musiikkipalkinto

KEKSI-musikpris är en årlig  uppmärkelse, som delas till artist, band eller förening , som har under året påverkat aktivt för den nordliga musiken  på båda sidor av Torneälven eller i finska Lapland. 

KEKSI–musiikkipalkinto on vuosittain jaettava huomionosoitus pohjoisessa kevyessä musiikissa vaikuttavalle ja ansioituneelle artistille, yhtyeelle tai yhteisölle.

KEKSI-palkinto muistuttaa myös  Lapin ja koko Tornionlaakson populaarimusiikin juurista ja sen esi-isästä Ylitornion Kaulirannalla syntyneestä Antti Mikkelinpoika Keksistä. Hän kiersi talosta taloon ja lauloi Kalevala-poljennolla Laulua jäänlähdöstä Tornionjoessa 1677 ja siitä tuli hitti, joka levisi  ensin suusta suuhun ennenkuin se muistiinmerkittiin ja painettiin paperille.

Ps. Keksi on myös tukinuitossa käytetty työväline, mikä näkyy  graafikko Lasse Kataisen suunnitelemassa palkinnossa.

2016: ULLA PIRTTIJÄRVI

http://yle.fi/uutiset/3-9431017

http://www.pohjolansanomat.fi/lappi/saamelaistaiteilija-ulla-pirttijarvi-palkittiin-keksi-musiikkipalkinnolla-15881914/

http://yle.fi/uutiset/osasto/sapmi/ulla_pirttijarvi-lansman_vuoitij_keksi-muusikpalhasume/9430924

http://uusi-rovaniemi.ap.richiefi.net/32783571-945a-40ea-965e-994ae16d0e01/22

http://www.saariselkanyt.com/ulla-pirttijarvi-voitti/

Norjan Sami-radion  (NRK Radio Sápmi/BeaivvesáttaUlla-haastattelu Keksin johdosta 30.1.2017 https://radio.nrk.no/serie/beaivvesatta/SAPR26002117/30-01-2017#

2015: WILLY CLAY BAND

Willy Clay Band Pressbilder ht-09

Eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa  koottu arvovaltainen musiikkiraati valitsi vuoden 2015 KEKSI-musiikkipalkinnon saajaksi kiirunalaisen rockahtavaa countrya, americanaa soittavan Willy Clay Bandin.

Muusikoista, toimittajista ja musiikinystävistä kasattu 8-jäseninen raati katsoi  yhtyeen ansiot painavimmiksi. Willy Clay Band sai  52 ääntä, kun taas toiseksi tullut Sonata Arctican Tony Kakko 45 ja kolmas Souvareiden Lasse Hoikka 44 ääntä.

Keksi-musiikkipalkinnon vastaanottanut Willy Clay Bandin kitaristi Örjan Mäki on hämmentynyt yhtyeen saamasta kunniasta.

– Melkomoinen yllätys! En malta odottaa, että pääsen kertomaan muille bändin jäsenille.  Näyttää siltä, ettei musiikki tunne rajoja, sillä livenä emme ole soittaneet Suomessa kuin kerran, kymmenisen vuotta sitten Karesuvannossa, mies iloitsee.

Vaikka yhtye on julkaissut  vain kaksi albumia Rebecca Driven  ja Bluen  ja yhden EP-levyn, sen biisejä kuunnellaan ahkeraan netissä, varsinkin Spotifyssä ja se on yhä ruotsalaisen Rootsy Live-ohjelmatoimiston ahkerimmin keikoille kysytty bändi. Aikoinaan se oli myös samaisen firman levymerkin ensimmäinen artistikiinnitys.

Blue-albumilta kappale Mighty Good Times nousi Svensktoppeniin ja yhtye oli erittäin lähellä breikata niin Ruotsissa kuin maailmallakin, mutta jäsenet halusivat  tehdä muutakin musiikin ohessa. Lisäksi kehuja sateli niin Neil Youngilta kuin Chip ”Wild Thing” Tayloriltakin. He eivät muuttaneet kuitenkaan Nashvilleen taaloja vuolemaan, vaan ovat rikastuttaneet oman maansa musaelämää pohjoisesta etelään.

Pari vuotta sitten nämä Kiirunan kunniakansalaiset viettivät kymmenvuotispäiviään kotikaupunkinsa kesäfestivaaleilla  ja paikalla oli melkein koko kaupunki. Parhaiten yhtye tunnetaan Tornionlaakson molemmin puolin  heidän Miner-laulusta ja sen meänkielisestä versiosta, jonka laulaa matarinkiläinen Markus Fagervall nimellä Kruuvamies.

Harvakseen keikkoja tekevä Willy Clay Band esiintyy seuraavan kerran tammikuun lopussa Kiirunassa kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa. Suunnitteilla on myös kolmas albumi.

Willy Clay Bandin Örjan Mäki on kotoisin Pajalan Kaunisvaarasta, Reine Tuoremaa Karesuvannosta, Fredrik Elenius ja Tony Björkenvall Lainiosta ja Björn Pettersson  Kiirunasta.

KEKSI-ehdokkaat 2015: Hildá Länsman (Utsjoki), Willy Clay Band (Kiiruna), Selvä Pyy (Äkäslompolo), Fredrik Hangasjärvi (Isaksson) (Pajala), Lasse Hoikka (Rovaniemi), Pauli Ruuskanen (Rovaniemi), Pekka Salminen (Pello), Antti Haase (Vojakkala), Mira Sunnari (Tornio), Tornion Musiikki, Raubtier (Haaparanta), Jari Vesa (Kaakamo), Tony Kakko (Keminmaa) ja Kari Hautalampi (Kemi).

Keksi15haparandabladet KEKSI-tuomaristo 2015:  Heli Luokkala-Nevalainen (Kemi), Irene Määttä (Pello), Jari Marjala (Savukoski),  Hannele Kenttä (Haaparanta),Tauno Vähäjärvi (Tornio), VeePee Salmi (Rovaniemi), Jukka Rajala (Kolari) ja Ilmari Aikio (Inari).

Media: Radio Pooki /Iskelmä Ankkuri: http://www.radiopooki.fi/uutiset-ja-haastattelut/keksi-musiikkipalkinto-myonnetaan-toista-kertaa-pohjoiseen/41/5421 & http://www.radiopooki.fi/uutiset-ja-haastattelut/willy-clay-band-kiirunasta-voitti-keksi-musiikkipalkinnon/40/5507

Pajalan Radio:Päiväntiiman Päällimäisten ykkösuutinen ja lyhyt Örjan-haastis. NSD/ Norrbottens Kuriren, Rootsy.nu, Kirunabladet, Haparandabladet, Kuukkeli, Kemi-Tornio-kaupunkilehti

2014: TALONPOIKA LALLI

KeksiLALLI16a

Nykyajan tarinankertoja, räppäri Talonpoika Lalli sai ensimmäinen KEKSI-musiikkipalkinnon. Nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutisten äänestyksessä  kärki vaihtui usein, mutta sanansivaltaja Lalli vei voiton. Ääniä tippui hänelle tasaisen tappavaan tahtiin ja lopulta hän sai 26% lukijoiden äänistä. Toiseksi tuli muun muassa Pakkasukko Blues N`Jazzia järjestävä Kemin Rytmimusiikin Ystävät ja kolmanneksi pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle.

KeksiLALLI16f

LalliKeksinkanssaKEKSI-musiikkipalkinto on ainutlaatuaan pohjoisessa ja se on huomionosoitus  vuoden aikana kevyen musiikin parissa ansioituneelle artistille tai yhteisölle, joka vaikuttaa  yhä juurillaan Lapissa tai Tornionlaaksossa.

Talonpoika Lalli tunnetaan aktiivisena esiintyjänä. Hän on liikkuvaa sorttia ja nimi on jo tuttu laajassa Lapinmaassa. Hän on aina piristeruisku paikkakunnalle, missä sitten asuukin. Rovaniemellä hän vaikutti kymmenisen vuotta ja tällä hetkellä hän opiskelee Torniossa Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa musiikkiteknikoksi.

-Parasta, mitä minulle vuonna 2014 tapahtui oli opiskelemaan pääsy. Muutin elokuussa Tornioon  ja eilen oli ensimmäinen keikka oman koulun bändin Kirveenkantajien kanssa, Lalli kertoo innoissaan.

Omia soolokeikkoja hän kuitenkin tekee edelleen taustanauhojen kanssa kolme kertaa kuukaudessa. Rovaniemen Grandessa pääpaikkaansa pitävän, liikkuvan Kumautus-klubin, hän on jo kerran ideoinut ja  järjestänyt myös Tornioon.

Lalli on julkaissut kaksi CD:tä Nimeni on Talonpoika Lalli (2007) ja Lallin Kumautus(2009). Hänen videoistaan eniten on katsottu reggaerytmistä Rovaniemelle omistettua Kaupunki kasvaa-räppiä, jonka on nähnyt jo lähes 50 000 ihmistä.

Lalli on syntynyt Ivalossa ja varttunut Turussa ja Ylitorniolla. Hänen äitinsä on muun muassa Tornionlaakson musiikkihistoriasta kirjoittanut Marja Mustakallio ja isä taidemaalari Pekka Hermanni Kyrö.

 KEKSI-ehdokkaat 2014: Ailu Valle (Utsjoki), Jarmo Siivikko (Rovaniemi), VeePee Salmi (Rovaniemi), Erling Fredriksson (Pajala), Adam Huuva (HaaparantaTornio), Tuomas Lampela (Tornio), EventWorks (Tornio) ja Kemin Rytmimusiikin Ystävät.

Media: Uusi Rovaniemi: http://www.uusirovaniemi.fi/miesie/1194958317925/artikkeli/talonpoika+lalli+palkittiin+keksilla.html & http://www.uusirovaniemi.fi/miesie/1194943327502/artikkeli/kenelle+ensimmainen+keksimusiikkipalkinto.html, Radio Perämer, PS, Meän Tornionlaakso 5.2.