Kirja-arvio: PENTTI TERÄVÄINEN, työtä Suomi-viihteen hyväksi

Pentti Teräväinen: AINA VIIHTEEN PUOLELLA – Musiikkihistoriaa viihteen ja musiikin ongelma- ja viihdekäyttäjille (Discopress)

Pena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikko Alatalo sanoo Aina Viihteen Puolella-kirjassa ystävästään  median  monitoimimiehestä Pentti Teräväisestä: ” Pena on samanlainen elohopeakenkä kuin meikäläinen. Virtaa riittää- ja ideoita. Me varmaan kuolisimme ikävään Penan kanssa, jos meillä ei olisi koko ajan joku rauta tulessa. Me olemme hengenheimolaisia monella tavalla. Me tulimme pohjoisesta ja panimme tuulemaan omilla saroillamme Tampereella. Koko ajan meitä on puskenut työn eetos. Me olemme pohjoisen miehiä jatkuvalla savotalla. ”

Pena tuli Rovaniemeltä ja Mikko Kiimingistä ja ensi kertaa he tapasivat keväällä 1978 Tampereella  ja edelleen he tekevät yhteistyötä. Moni muistaa heidät muun muassa teeveen Hittimittarista, radion mainiosta musiikkisarjasta Audiomatka Amerikkaan ja viimeisimpänä heitä on kuultu yhdessä useassa kaupallisessa radiossa,  moniosaisessa Mikko 70v-ohjelmassa.

Ennen muuttoa Tampereelle opiskelemaan, Pena harjoitteli toimittajan työtä Lapin Kansassa. Musiikista hän kirjoitti pohjoisessa muun mussa Rockman-nimen alla ja myöhemmin Pohjolan Sanomiin Ramohvooniin. Armeijassa Sodankylässä  jääkäri Teräväinen pyöritti kasarmiradiota ja tuntumaa hän sai myös Lapin radiossa.

Itse tapasin Penan ensi kerran Rovaniemen ravintola Haarikassa, jossa hän toimi  dj:nä. Hän soitti parhaat menomusiikit ja vuonna 1977 Help-lehti rankkasi Penan Lapin ja Oulun läänin parhaaksi tiskijukaksi. Samaiseen lehteen ja taisi olla vielä samana vuonna tehtiin myös yhdessä Kuusrockista juttu.

Aina Viihteen Puolella-kirjassa Pena käy tarkoin läpi Discopress-yhtiön historiaa, jonka hän käynnisti vaimonsa Aijan kanssa Tampereella syksyllä 1980. Päivätyössä  Pena kävi mainostoimistossa, mutta siinä sivussa  teki myös DJ-keikkoja,  lehtijuttuja ja toimitti Diskosusi-lehteään ja pikkuhiljaa alkoi toteuttaa omaa unelmaansa.

Vuosikymmenten mittaan hän on  tuottanut tuhansia lehti- ja radiojuttuja sekä hittilistoja musiikin eri osa-alueilta, kaiken kruununa nykyään  monipuolista musiikkia soittava Radio Musa.

Pena tiivistää kirjassaan: ”Olemme aikuisten musiikkiradio, jolle musiikki on tärkeintä ja joka erottuu muista musiikillaan, ei juontajilla!”

Kuukauden Levy! Tätä Suomi Tanssii! Lavakauden Päättäjäiset! Yli miljoonan levyn jakelua ravintoloihin ja medioille! Musiikkia & Media-tapahtuman isä! Irwin-museon puuhamies! Tuossa on vain pien osa, joista idearikas Pena muistetaan.

Esko Rahkonen oli ensimmäinen iskelmäartisti, johon Pena tutustui -6-vuotiaana. Eskon siskon perhe asui samassa talossa Rovaniemellä kuin Teräväiset.  Sen jälkeen hän on haastatellut kaikki suomalaiset iskelmätähdet, monet useampaan kertaan.  Yli 300-sivuista kirjaa värittävätkin pienet muistot kohtaamisista heidän kanssaan. Iloiset ja surullisetkin. Erityisesti jää mieleen Rauli ”Badding” Somerjoen haastattelu Helsingin Kalliossa, jonka Pena teki postiluukun kautta. Krapulasta kärsinyt laulaja ei päästänyt toimittajaa sisään, mutta suostui tulemaan suostuttelujen jälkeen ulos valokuvaan, joka kertoo kaiken hänen olotilastaan.

Kaikkinensa Pena tarjoaa kirjassaan mielenkiintoisen syväsukelluksen suomalaisen populaarimusiikin historiaan. Hän vie kulissien taakse, raottaa usein raadollistakin musiikkibisnestä, muttei mässäile. Lainaukset Penan kantaaottavista kolumneista ovat myös arvokasta ajankuvaa.

Mikko Alatalon lisäksi myös Lasse Norres, Erkki Puumalainen, Markku Urhonen, Seppo Tammilehto ja Kari Helopaltio valottavat oivallisesti Discopressin yli neljä vuosikymmentä kestänyttä taivalta.

Aina Viihteen Puolella-kirjaa voi tilata osoitteesta:http://www.hitit.fi/index.php/tilaa-aina-viihteen-puolella-kirja/