Kirja: MUSA~LAPPI, vanhojen kaivelua monipuolisesti

MUSA-LAPPI, Muinaiskaivauksia ja vinyylin rahinaa nuoren rytmin juurilta on makasiinityyppinen kirja, joka sukeltaa pintaa syvemmälle. Se antaa äänen arjen musiikkisankareille; lappilaisille kokijoille, näkijöille ja tekijöille, joiden rivit harvenevat.

Kirja selvittää faktoja ja moni mysteeri selviää. Vaikka monelta tarinalta katkeavat siivet, kirja ei ilkeile, vaan kertoo paloja lappilaisen kevyen musiikin historiasta rehellisesti.

Vuosikymmeniä on vatkattu esimerkiksi skandaalista Aavasaksalla 1967 ja rockikoni Lemmyn Pello-visiitistä 1985. Kun tapahtumista on kerrottu tarpeeksi ahkerasti, totuus on hämärtynyt. Onko ehkä puhuttu jopa muunneltua totuutta eli mitä oikeasti tapahtui, sen Musa-Lappi paljastaa.

Kirjassa selvitetään myös pitkän kaavan kautta Haaparannan merkitystä musiikin leviämiselle rajan yli Lappiin ja  käydään läpi  Pohjois-Kalotin merkittävimmän 1960-luvun bändin The Shanesin historiaa. Haastattelussa on myös Lapin ensimmäinen iskelmälevyttäjä vuodelta 1951 ja suositun Hannen surullinen tarina.  Merkittävistä kesätapahtumista tarkastelun alla on Posion Juhannus. Tähän päivään meidät tuo bluesmies Slim Butler, joka kertoo muun muassa Roots N`River Blues-festivaalin parhaista hetkistä.

Säännöstä täytyy olla aina poikkeus. Musa-Lappi mittaa suomalaisen rockjournalismin tason ja kirjaan on haastateltu brittiläisen Rockin` Vickersin muusikoita. Saamme vihdoin vastauksen, kävikö Lemmy 1960-luvulla Suomessa, kun bändi kiersi Lappia myöten.

Kirja on jatkoa kahdelle Poppia Väylän pyörtheistä-teokselle. Tornion ja Tornionlaakson jälkeen, kuunnellaan Lappia laajemmin ja nostetaan esiin musiikintekijöitä ja uutiskynnyksen ylittäneitä tapahtumia. Kolmas osa täydentää myös aiempien tietoja.

Kirjaa saa tällä hetkellä 10€:lla Suomalaisista Kirjakaupoista Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä plus

Tornion Musiikista, Rovaniemen Musiikkikirjastosta  ja Ylitornion MT-toimistosta.

Tilata  voi myös suoraan; arto.junttila@pp.inet.fi tai 040 839 4552 tai Facebook.