Kuka muistaa muhkeaäänisen HANNU MERKUN?

TOTTA (ei tarua) Rovaniemeläislaulaja Hannu Merkku (1952-2014) levytti vuonna 1980 tunnetuimman kappaleensa Kulje kautta Kittilän. Laulun taustalla soittivat Suomen ykkösmuusikot  Unto Haapa-aho, Aaro Kurkela, Reiska Laine, Hasse Walli, Juha Tikka ja Seppo Sillanpää.  Humppa soi ahkeraan radioaalloilla ja siitä tuli enemmän kuin paikallisen Pekka Kujalan tekemä Kittilän mainoslaulu. Pian seurasi kokonainen albumi Pohjolan Tähtien Alla, joka sisälsi  lappilaisten lauluntekijöiden lauluja. Sille Merkku sai säestäjäkseen Esko Rahkosen yhtyeen kitaristi Raimo Hastin johdolla.

Hannulla  pyyhki hyvin. Keikkaa  ja yleisöä riitti. Hän sai laulaa iskelmän ja vanhan tanssimusiikin lisäksi laulelmia, kansan- ja työväenlauluja  ja niinpä hän luopui pitkäaikaisesta MerkkuKittilahaavestaan  ooopperalaulajan urasta.

”Hannu Merkku on saanut synnyinlahjaksi sangen kauniin ja lämpimän baritonin”, sanoi muusikko Erkki Apajalahti ja Kalevan kriitikko Pentti Rantanen taas kirjoitti: ”Tekoihin päästään vain työllä hyvän haltijattaren suomista lahjoista huolimatta.”

Samaa mieltä  on tänään, Kärsämäellä viime vuoden lopulla edesmenneestä Merkusta,   myös rovaniemeläinen oopperalaulaja Matti Hyvönen: ” Hannu oli äänimateriaaliltaan erinomainen. Hänellähän oli luonnon ääni. Mikäli mies olisi ollut hyvässä opetuksessa, hänellä olisi ollut varmasti kysyntää meillä ja rajojen ulkopuolellakin.”

Hannu Merkku oli syntyjään Outokummun Kuusjärveltä. Rovaniemeläinen  hänestä tuli vuonna 1966 ja kolme vuotta myöhemmin hän oli perustamassa bändilegendaa nimeltä Trampas, joka muodostui rovaniemeläismuusikoille varsinaiseksi kiertokouluksi.

Vuonna 1975 Hannu valmistui mielisairaanhoitajaksi Lapin sairaanhoito-opistosta, jonka jälkeen hän toimi pitkään Muurolan sairaalan musiikkiterapeuttina. Siinä ohessa hän keikkaili myös ahkeraan muun muassa Erähumppa-yhtyeen kanssa.

LOVErecMerkku lauloi paljon Lapin ja valtakunnan radiossa. 1970-luvun alussa Love records-levy-yhtiön  yksi perustajista,  Yleisradion viihdepäällikkö Henrik-Otto Donner kiinnitti huomionsa Hannun lauluun ja näki hänessä uuden Martti Talvelan. Hannua kuultiinkin valtakunnan verkossa laulamassa muun muassa George de Godzinskyn  säestyksellä suomalaisia ja venäläisiä kansanlauluja.

Vuonna 1978 Donner kiinnitti Hannun myös Love recordsin artistiksi. Harva lappilaisartisti pääsi levyttämään legendaariselle firmalle, mutta Hannulta se onnistui. Jos Seppo Leino ja Esa Best Jokinen saivat firman katalogiin kappaleen pari, Hannu levytti parin singlen jälkeen  kokonaisen albumin Ounaskosken Törmällä (1979), joka sisälsi humppaa, valssia ja jenkkaa. Love-kokoelmalla Sininen Metsä Hannu oli myös mukana muun muassa Rauli Somerjoen, Unto Satorannan ja Tuulikki Elorannan lisäksi.

merkku

Komea sakki rovaniemeläistä muusikkokermaa Hannun ja studiovelho Pauli Ruuskasen ympärillä

Kun Love records teki konkurssin Donner otti Merkun mukaansa uudelle Ponsi-merkille  ja yhteistyön tuloksena syntyivät vuonna 1980 albumi Pohjolan tähtien alla ja single Kulje kautta Kittilän/Muisto Lapista.

Vuonna 1982 ilmestyi Helander Productionin tuottama albumi Sompiolaista Verta, joka niin kuin aiempikin Merkun tuotanto sisälsi puhtaasti lappilaista tanssimusiikkia. Levyllä soitti Hannun oma yhtye ja vieraina olivat kitaristi Taisto Wesslin ja viulisti Pauli Granfelt.

Vuonna 1988 ilmestyneellä omakustanteella Rakenne- Muutos  tanssimusiikin lisäksi kuultiin myös laulelmia ja säestyksestä huolehti Risto Lehtosen johtama Lapin musiikkiopiston yhtye.

Hannu oli myös mukana kansantaiteilija Andreas Alarieston laulukokoelmalla ja julkaisi useamman kasetin, mutta hänen viimeiseksi levytykseksi  jäi  vuonna 1997 Simojärvi valssin laulaminen. Se oli tilaustyö, joka purkitettiin Pauli Ruuskasen Studio Alassa. Pauli soitti mandoliinia, kitaraa ja bassoa,  Martti Honkanen(x-Souvarit, x-Solistiyhtye Suomi) hanuria ja  Esa Virkkula rumpuja. Kappaleen sovitti Lauri Vitikka.

PS. Tamperelainen Rocket Records julkaisee 18. syyskuuta Hannu Merkun parhaista CD-kokoelman, joka sisältää kokonaisuudessaan Sompiolaista verta –albumin ja lisäksi 12 esitystä Hannun kahdelta vuosina 1979-1980 julkaistulta albumilta.