ARTO TIESMAA tuo Tornionlaakson kansalliseepoksen, KEKSIN LAULUN, tähän päivään

Keksin Laulu on ensi kertaa kokonaan sävelletty, laulettu, soitettu ja levytetty!

KUUNTELE maistiainen: Keksin Laulu (Keksi`s song), part II: Hasse Alatalo 

Kun Euroopan pisin vapaana virtaava Tornionjoki purkaa jääpeitteensä, se on aina uutinen. Vuonna 1677 Väylä rymisteli kunnolla ja siitä oli syytä tiedottaa isommalla äänellä.

ARTO TIESMAA

Maailmanmuusikko Ale Möller Arton kanssa Mataringissä syyskuussa 2021

Silloin  asiasta ensimmäisenä uutisoi Antti Mikkelinpoika Keksi (1622-1705), joka  arvioi vahinkoja ja keräsi tietoa Väylän varresta,  jonka jälkeen hän kiersi talosta taloon laulamassa tuhoista ihmisille Kalevala-poljentoa käyttäen. Terävänä sanankäyttäjänä hän lisäsi sekaan myös hyppysellisen huumoria ja pistävää ironiaa.

Keksin Laulu viihtyi ihmisten huulilla vuosisatoja. Viimeiset merkit ovat 1970-luvulta. Keksin Laulu on aina kiehtonut myös taiteilijoita ja sitä on esitetty herkästi kanteleella tai akustisella kitaralla helistäen ja siitä ovat pätkiä laulaneet myös kuorot ja kansanmusiikkiyhtyeet, mutta pikkuhiljaa se on menettänyt alkuvoimansa. Aina se on ollut silti ihmisten mielissä, tunnetumpi kuin mikään Kalkkipapin runo.

Nyt ARTO TIESMAA (s. 1962) tuo Keksin Laulun  tähän päivään yhdessä parhaitten juuriltaan tornionlaaksolaisten laulajien ja soittajien kanssa.

Kaikki lähtee yhä Keksin runosta. Perintöä kunnioitetaan, mutta Tiesmaan musiikissa soi nykypäivä, niin rock, proge, heavy kuin folkkikin.

212-säkeinen Keksin Laulu Jäänlähdöstä Tornionväylässä Vuonna 1677 on nyt ensi kertaa kokonaan sävelletty, laulettu ja levytetty! Väylän veteen liukenemassa ollut eepos on saanut Arton ansiosta uuden elämän.

Suururakan tehnyt Tiesmaa on Antti Keksin tavoin elänyt elämänsä Tornionjoen molemmilla rannoilla, kasvanut Suomen Pellossa ja asustaa nykyään perheineen Övertorneålla. Omia lauluja hän on tehnyt aina ja useimmiten inspiraatio on tullut Väylältä. Häneltä on ilmestynyt puolenkymmentä  soolojulkaisua ja Vaeltajan voitto-levytys, johon hän kokosi pellolaiset muusikot levyttämään isänsä Erkin koko tuotannon, josta parhaiten tunnetaan laulut Eldankajärven jää ja Röhön ranta.

Keksin Laulun säveltämistä ja levyttämistä Arto Tiesmaalle ehdotti ensi kerran 2000-luvun alussa musiikkitoimittaja Arto Junttila. Silloin Tornionlaaksossa tapahtui. Meänkieli sai Ruotsissa vähemmistökielen aseman, mutta bensaa liekkeihin heitti Mikael Niemi, joka kirjoitti seudun maailmankartalle bestsellerillään  Populäärimusiikkia Vittulajänkältä.

Junttila vaikuttui erityisesti Niemen jäänlähtökuvauksesta ja hänen mieleen nousi Keksin Laulu, josta hän oli tehnyt juttuja. Lamppu syttyi ja hän havahtui. Eihän iso jäänlähtö voi kuulostaa muulta kuin  juurevalta rock`n`rollilta, ei miltään kanteleen helistelyltä tai vienolta kuorolaululta. Kun Junttila pääsi vielä haastattelemaan kirjailijaa, Niemi paljasti yrittäneensä haastaa tekstillään Keksin. Kun toimittaja kuuli hänen kutsuvan vielä Keksin Laulua ensi kertaa Tornionlaakson kansalliseepokseksi, innostus kasvoi ja alkoi säveltäjän metsästys.

Tiesmaa oli heti ykkösvaihtoehto, mutta hän ei urakkaan suostunut, joten Junttila kyseli muitakin. Meni toistakymmentä vuotta, kunnes Arto oli valmis ja hän alkoi hyvässä tahdissa säveltää Keksin Laulua.

Tiesmaa kokosi ympärilleen luottomuusikkonsa ja Junttila poimi ehdolle tornionlaaksolaisia  tunnettuja artisteja ja muusikoita, joihin hän oli tutustunut lehtijuttuja tehdessä. Hänen kauaskantoinen haave oli myös, että Keksin Laulun jälkeenkin musiikillinen rajakäynti jatkuu muusikoiden kesken. Se jää nähtäväksi.

Kun sopivat äänet Keksin Lauluun löytyivät, äänitykset voitiin aloittaa. Vanhan Lapin kielen taitaja  Uuttu-Kalle saa kunnian Keksin Laulu-levyllä lausua  runon alku- ja loppusanat. Lauluosuuksiin  on saatu mukaan näyttävä katras artisteja, jotka muuntautuvat runonlaulajiksi. Suomen puolelta Tornionjokea levyllä laulavat Balkan-rytmeillään ja vanhalla iskelmällä Suomen hurmannut Jaakko Laitinen, tangokuningatar Mira Sunnari ja rokkibändi Zacharius Carls Groupin solisti Ossian Marttala. Ruotsin puolelta Arto Tiesmaan lisäksi hänen tyttärensä Wilma ja serkkunsa länsinaapurin kirkkaimpiin popartisteihin kuuluva Markus Krunegård  ja  Tornionlaakson kaikkien aikojen merkittävin kansanmuusikko, Norrlåtar-legenda Hasse Alatalo.

Uuden ajan runonlaulajat

”Poikkilauletulle” levylle on saatu  ikä- ja genrerajat ylittävä huippukaarti, jota täydentävät vielä vierailevat muusikot yhtyeistä Raj-Raj Band (Hans Notsten), Free Ride (Tapani Ollonen) ja Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä (Pentti Laitinen).

Lopullisen ääniasunsa  40-minuuttinen musiikkieepos sai tukholmalaisessa Studio Dubiousissa ja saatesanat levyn bookletille kirjoitti kirjailija Mikael Niemi, eikä häntä tarvinnut kahdesti pyytää. Kun hän sai kuulla ääninäytteen, häneltä tuli pikaisesti kommentti: ”Vilken fantastisk musik, hård och tung, den fastnar i huvudet.”

Bonuksena levyllä on vielä katkelma Ruotsin radiosta, Ragnar Lassinantin suomenkielisestä ohjelmasta vuodelta 1960, jossa tutkija Erik Wahlberg kertoo Antti Keksistä ja taustoittaa hänen lauluaan.

Levyn julkaisee torniolainen Väylän Pyörre Records, joka tunnetaan pohjoisessa myös jokavuotisesta KEKSI-musiikkipalkinnosta.

CD-levyä voi ostaa kätevimmin suoraan Artoilta 15€/150kr:n hintaan.

arto.junttila@pp.inet.fi/ 040 8394552 & arto.tiesmaa@gmail.com/ 040 552 4832

Myynnissä myös: Tornion Musiikki, Haparanda stadsbibliotek & HM Hermansons Handelshus (HAPARANDA), Ravintola Väylä & Meän Tornionlaakso-toimisto (YLITORNIO), K. Nybergs Radio TV (ÖVERTORNEÅ), Joppari (PELLO) &  Rovaniemen Musiikkikirjasto (ROVANIEMI)

MEDIATÄRPIT

Radiot

YLE KEMI: Risto Koskinen: Vuoden 1677 Tornionjoen suurtulvan runosta syntyi Keksin Laulu-levy: https://areena.yle.fi/audio/1-50901143?fbclid=IwAR2urwMu0MLHgDebmr0m8OfazupAQU24nl_ryn2gnoJyzeRpzzlviwz7Fio

YLE 1: SYDÄNJUURILLA: Amanda Kauranne: https://areena.yle.fi/audio/1-50873652

SR: MEÄNRAATIO:Lotta Teräs: https://sverigesradio.se/artikel/vanha-runo-heratetthaan-uuesthaan-henkhiin?fbclid=IwAR2WG0V032ZLURnRLo7jqnHmXkhKlxAsFXUTAtquO0TWoUiPgnW5ku7QdGo

SVERIGES RADIO FINSKA: Erik Regnström: Keksin laulu-runo jäänlähdöstä Tornionväylässä tuli rockalbumiksi – mukana myös Krunegård: https://sverigesradio.se/artikel/keksin-laulu-runo-jaanlahdosta-tornionvaylassa-tuli-rockalbum+ soinut kanavalla muuallakin silloin tällöin.

Sanomalehdet

LAPIN KANSA/ KALEVA: LUPPO: Risto Pyykkö: Musiikkia Mämmilästä

LAPIN KANSA: Marko Niemelä: Arvostelu: Tiesmaa päivitti Tornionlaakson kansalliseepoksen

MEÄN TORNIONLAAKSO: Kari Kaulanen: Keksin laulu-levy on kahden Arton kulttuuriteko

NORRBOTTENS KURIREN: Ulrika Vallgårda: Keksis kväde har nu blivit ett rockalbum

HAPARANDABLADET: Lasse Stenman: Recension: ” Älven sjunger och människorna lyssnar.”

Musiikkilehdet

LIRA: Maria-Kaisa Jurva: Tornedalens nationalepos i albumform: https://www.lira.se/skivrecension/keksin-laulu/

HIFI & MUSIK: Bengt Eriksson: Erikssons CD-växlare-med mest svenskt och folkmusikaliskt ( mm. perustamassa Schlager-lehteä)

KANSANMUSIIKKI: Senni Heiskanen: Arvostelu:  (3/2021)

LINKKEJÄ

Arto Tiesmaa-podcast (PopuLappi)

Keksin Laulu Jäänlähdöstä Tornionväylässä Vuonna 1677

Antti  Keksi  Wikipediassa