EILINEN: Aarno Ranisen Lapponia, kaikkien aikojen Euroviisu

MonicaAspelund

Syyskuussa tulipalossa Tuusulassa edesmenneen muusikko-kapellimestari Aarno Ranisen suurin menestys oli Lapponia, joka edusti Suomea vuonna 1977 Euroviisuissa Lontoossa sijoittuen kymmenenneksi. Monet pitävät edelleen Lapponiaa Suomen kaikkien aikojen parhaana Euroviisuna. Kappale teki sen esittäjästä ja sanoittajasta Monica Aspelundista tähden ja laulu levytettiin kuudella eri kielellä. Edellisenä vuonna Aarno ja Monica  olivat yrittäneet viisuihin laululla Joiku, joka sijoittui Suomen karsinnoissa kuudenneksi.

Molemmissa käytettiin saamelaisjoikuelmaa eksoottisena mausteena. Kuitenkin Mauri Nieminen väittää kirjassaan Lapin luonto luo outoa taikaa, että Raninen olisi perehtynyt joikuihin ja Lapin mystiikkaan Enontekiöllä Jouni Labban opastuksella. Jussi Raittinen tyrmää ajatuksen ”urbaanina tunturisatuna”, sillä tuonvertanen saamelaismusiikin käyttö Ranisen kahdessa sävellyksessä, ei Jussista vaadi perehtymistä joikuun. Samoilta seuduilta Käsivarresta kotoisin oleva joikumestari Wimme Saari taas muistaa Ison Jounin eli Jouni Labban lähinnä poliitikkona, ei joikaajana. Laajemmin hän tuli tunnetuksi Jouko Lehmuskallion elokuvasta Skierri, vaivaiskoivujen maa.

Viisukuppila-sivusto kertoo Lapponian matkasta Lontooseen: Kaikki ei sujunut mutkitta, sillä koko kilpailu vaarassa peruuntua isäntämaan yleisradioyhtiön BBC:n lakon vuoksi. Kisaa siirrettiin kuukaudella ja seuraava mutka matkaan tuli Finnairin teknisten lakon myötä. Lopulta sekin saatiin sovittua ja Suomen edustusjoukkue lennätettyä kisapaikalle, mutta kuinka ollakaan Yleisradion toimittajat alkoivat uhkailemaan työtaistelulla. Lakon toteutuessa kisaa ei olisi voitu näyttää Suomessa ja näin ollen Suomi ei olisi voinut ottaa osaa lainkaan. Viimeisen harmaan hiuksen Aarno Ranisen ohenevaan kuontaloon värjäsi Monicaan kisaviikolla puhjennnut angiina. Kuuluisat korkeat nuotit olivat ensimmäisinä vaakalaudalla.

Kaikki meni kuitenkin hyvin ja Lapponia edusti Suomea kunnialla. Huono onni seurasi kuitenkin pariskuntaa myöhemminkin. Lapponia oli tuonut Aarnolle ja Monicalle paljon keikkoja ja syyskuussa 1978 he olivat palaamassa keikkamatkalta lennolla Oulusta Helsinkiin, kun Aarno Lamminparras kaappasi koneen. Piinaa kesti 11 tuntia.

Jussi Raittinen sanoo, että tämä ei ollut ainut kerta, jolloin Aarno oli joutunut hengenvaaraan. Yhdessä elämänsä vaiheessa hän joutui käymään terapiassa, jolloin joutui erään käynnin yhteydessä melkein  ammutuksi.

Onneksi Raninen ehti kokea paljon myös onnistumisia. Hänet muistetaan Monican lisäksi, myös ennen kaikkea Kristianin keksijänä, joka voitti ensimmäisen Syksyn sävelen Aarnon laululla Näin on. Myös upeat sovitukset Seija Simolalle ja musiikit television viihdeohjelmiin, jokapaikan Viljosta lähtien. Aarnon laulu Tule joulu kultainen on myös klassikko. Monelle varmaan se tutuin Aarnon itsensä laulama kappale on laulu On hetki.