Esa Seppänen kuuli PROCOL HARUMIN ”merisairaat kasvot” Tampere-talolla

PROCOL HARUM

Procol Harumin laulaja Gary Brooker kaatui tukkipinon päällä Suomessa ja mursi muutamia kylkiluitaan! Tällainen otsikko tuli kesällä vastaan englantilaisessa musiikkilehdessä Procol Harumin promotessa uusinta levyään.

Erikoinen asiayhdistelmä, joka vaatii lisäselvitystä: Tarina mikä lehdessä kerrottiin, on tosi, sillä matkalla Keitelejazziin vuonna 2009, bändi piti tauon Jyväskylän tienoilla ja laulaja kiipesi levähdyspaikalla olleen tukkipinon päälle saadakseen otettua paremman valokuvan. Se mikä jätettiin kertomatta musalehden sivuilla, oli herra Brookerin humalatila. Näin Keitelejazzeissa ei laulaminen onnistunut, ja rehtinä miehenä/bändinä seuraavana vuonna tehtiin korvauskeikka omakustannehintaan.

GARY BROOKER

Itse olin juuri vuonna 2009 menossa katsomaan bändiä Äänekoskelle, mutta sairastuminen onneksi esti aikeen. Siitä lähtien olen yrittänyt päästä Procol Harumin keikalle, siinä onnistumatta. Tilaisuuksia on ollut, sillä bändi on ollut vanhoilla päivillään yllättävän ahkera Suomen kävijä. Lappilaisfanien kannalta vuoden takainen Lappia talon keikka peruuntui ilmeisesti hitaasti käynnistyneen lipunmyynnin takia. (lat.huom. Eastway ei vaivautunut edes peruutuksesta tiedottamaan! VP oli ainoa media, joka asiasta Lapissa informoi!)

Eilen bändin ”metsästys” viimein päättyi Tampere-talolla. Procol Harum tekee parhaillaan 50 vuotisjuhlakiertuetta ja koska mittariin on tullut paljon kilometrejä, niin yhtyeen ainoa alkuperäinen jäsen on bändin perustaja Gary Brooker. Se mikä yllättää, on alussa kerrottu uusi albumi, koska edellisestä on kulunut jo 14 vuotta.

Uusi albumi sai nimekseen Novum, joka Procol Harum-kielessä tarkoittaa Brookerin kertomana ”new ideas”. Noh, muutaman kerran levyä pyörittäessä, en rohkene täysin yhtyä laulajan mielipiteeseen. Onneksi keikalla esitetyt kappaleet saivat hieman lisää vivahteita levyllä kuultaviin versioihin. 72-vuotiaan Brookerin ääni on edelleen kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Uudelta levyltä kuultiinkin yllättävän monta kappaletta. Kuitenkin uskoisin nostalgianälkäisen yleisön tulleen kuulemaan niitä tuttuja vuosikymmenten takaisia säveliä. Ja niiden avulla keikan loppupuolella myös tunnelma kohosi. Itseäni elähdytti eniten majesteetillinen Grand Hotel sekä Conquistador. Englantilaisen huumorin pilkahduksena Brooker kertoi ensin mainitusta kappaleesta, että siihen aikaan bändin jäsenet söivät kaviaaria ja joivat samppanjaa, kun taas nykyään mennään McDonaldsiin syömään hampurilaiset ja juodaan oluet!

Keikka päättyi luonnollisesti encorena esitettyyn A Whiter Shade of Paleen, josta täytyy sanoa, että vaikka kappale on ikiklassikko, niin itse olen kuullut kiintiöni täyteen jo muutama vuosikymmen sitten. Sorry!

  • A Whiter Shade of Pale on yksi maailman soitetuimmista kappaleista (ja myydyimmistä singleistä), suomeksi kappaleesta teki ensimmäisenä hitin Topmost vuonna 1967
  • Gary Brooker sai MBE-arvonimen kuningattarelta vuonna 2003
  • Procol Harumin ensimmäinen Suomen vierailu Ruisrockkiin vuonna peruuntui vuonna 1971. The Kinks korvasi bändin. Kuitenkin Procol Harumin ensiesiintyminen tapahtui juuri Ruisrockissa vuonna 1974
  • Procol Harumin urasta on Henry Scott-Irvinen kirjoittamana suhteellisen tuore kirja, joka on suomennettu 2014, Minerva Kustannus Oy