ESA SEPPÄNEN Tampereen juhlakonsertissa: MAISEMAKUVIA SUOMESTA, lähes alkuperäisellä kokoonpanolla
?????????????

ANSSI TIKANMÄKI kertoo Tampereen yleisölle Maisemakuvia Suomesta-levystä

LIVEMaisemakuvia Suomesta, Anssi Tikanmäen esikoislevy on merkkiteos suomalaisessa musiikissa monella tapaa. Harvoin, jos koskaan on levy ilman laulua muodostunut suomalaisten kestosuosikiksi.

Vuonna 1981 ilmestyneen Maisemakuvia Suomesta-albumin kappaleita voi kuulla edelleenkin radiossa, mainoksissa ja niin edelleen. Vastikään  ilmestynyt deluxe-painos varmentaa näinä päivinä sen, että tämä 35 vuotta täyttänyt teos tulee saamaan kultalevyn (25 000 kpl) ja ihan ansaitusti!

Levyn syntyhistoriakin on täynnä mielenkiintoisia käänteitä. Tikanmäki alkoi säveltää levylle tulevia kappaleita jo opiskeluaikoinaan 1970-luvun puolivälissä. Sattuipa vuonna -78 vielä sellainenkin tapaus, että levylle tuleva Kiutaköngäs ”osallistui ”salaa nauhoitettuna” Syksyn sävel-kilpailuun ja sijoittui  finaalissa hienosti 7:lle sijalle. Siitä oli vielä pitkä matka pitkäsoiton tekemiseen. Pelkän instrumentaalilevyn tekemiseen oli levy-yhtiöissä kynnys korkealla.

Lopullinen sysäys oli TV:ssä vuonna 1981 Hectorin isännöimässä Tuubi-ohjelmassa sinfonia-orkesterin kanssa esitetty 20 minuutin teos. Tämä muuten on juuri tullut Yle Areenaan, kannattaa katsoa!

Tällä viikolla Anssi Tikanmäki Orchestra tekee kaksi juhlakeikkaa ja minulla oli eilen kunnia osallistua niistä ensimmäiseen, Tampereen Klubilla tapahtuneeseen happeningiin.

Keikkapaikka oli lähes täynnä ja tunnelma jännittyneen odottava. Keikan aluksi Anssi Tikanmäki kertoi levyn syntyhistoriasta ja tämä mukava turinointi jatkui sitten koko illan. Keikalla esiintyi monenlaisia kokoonpanoja ja vieraita ja itse juhlalevyn esittämiseen oli saatu koko alkuperäinen Reijo Karvosen Ikaros- kokoonpano paikalle. Toki vuonna 1988 syöpään menehtynyt Upi Sorvali oli poissa riveistä, mutta hänen kouluttamansa rumpalilegenda Sami Kuoppamäki paikkasi osuvasti Upia.

Ja alkuperäisessä kokoonpanossa ammattitaitoa ja osaamista todella löytyy. On tehty pitkiä uria muun muassa ammattimuusikkoina, musiikinopettajina ja oppikirjojen tekijöinä.  Samalla on soitettu monien kuuluisuuksien kanssa Tauno Palosta Olavi Virtaan ja aina Count Basieen asti! Itse maestro Anssi Tikanmäki on tuttu monista yhteyksistä, Juice ja Kaurismäet tutuimpana.

Ja kuuluupa Anssi suurin piirtein Sodankylän elokuvajuhlien ”kalustoon”, Kun kysyin mieheltä, että kuinka monesti hän Sodankylässä on ollut, niin vastaus tuli nopeasti ; 19!

Maisemakuvia  Suomesta on myöhemmin saanut kaksi jatko-osaa, jotka molemmat ovat meikäläiseltä menneet ohi.

Onnekseni keikan alku-osa keskittyi vuonna 2006 ilmestyneeseen Tuntemattomaan maahan ja vuoden 2009 H20Fi:hin. Ja hyviltä nekin kuulostivat. Nämä teokset esitti Anssi Tikanmäki Orchestran nykykokoonpano, johon kuuluu muun muassa Anssin kaksi poikaa. Mutta hei, kitarat pitää virittää ennen keikkaa!

?????????????

Valkeakosken tehtaan piiput: Anssi, Sami Kuoppamäki & Esa Juutilainen

Lopuksi legendaarinen kokoonpano yllätysvieraineen saapui lauteille ja esitti kokonaisuudessaan alkuperäisen mestariteoksen. Tuoreina meriitteinä Anssi esitti paikalla soittaneilla olevan muun muassa pilatesgurutaitoja, penkkipunnerruksen SM-titteli ja Anssilla itsellään viime vuoden Pirkkalan hiihtomestaruus!

No, musiikilliset taidot eivät olleet mihinkään hävinneet ja täytyy tunnustaa, että silmä kostui useamman kerran taidokasta esitystä kuunnellessa.

Kaivakaapa vinyylinne esille ja kuunnelkaapa vaikka Lapin tuntureita, Aamu lakeuksilla tai Kiutaköngästä! Nykyistä valkeakoskelaista ilahdutti  tietenkin Valkeakosken tehtaan piiput. Valitettavasti niistä ei juuri enää savua tupruttele.

Maisemakuvia Suomesta kuvasikin aikanaan suomalaisen yhteiskunnan murrosta kohti kaupungistumista musiikillisin äänikuvin. Tuntuukin, että murros on nykyään pysyvä ilmiö ja niin myös tämä legendaarinen levy,  joka keikalla päättyi ei juicemaisesti Maammelauluun vaan Finlandiaan!

anssitikanmaki

Maisemakuvia Suomesta deluxe 2 cd/vinyyli juhlapainos (Rockadillo Records)

Vuoden 1981 alkuperäinen kokoonpano levyllä: Anssi Tikanmäki (kosketinsoittimet), Upi Sorvali (rummut), Peter Lerche (kitara), Reijo Karvonen (basso), Esa Juutilainen (huilu, nokkahuilu, tenorisaksofoni) & Pentti Lahti (huilu, pikkolohuilu, alttosopraanosaksofonit)

(Tämä peruspoppoo myös juhlakonsertissa, paitsi Upi)

TEKSTI & KUVAT: Esa Seppänen