HARPPU soi ja HUULI lentää Ivalossa

pepeharppu2Tämän Huuli & Harppu-festien perushengen mukaisesti niin vanhat kuin uudetkin huuliharpun soittajat kokoontuvat taas Ivaloon ja Saariselälle huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna 4. ja 5. päivä.

Suomen pohjoisimmat huuliharppu-festarit järjestetään nyt jo 20. kerran. Juhlavuoden menossa ovat mukana Pepe Ahlqvist, Olli Ontronen & Mighty Shitty, Vesa Törmä, Hannu Närhi, Mauno Hongisto ja Pekka Mertaniemi. Lisäksi juhlien housebandissä soittavat Pentti Pennanen, Sauli Yli-Körkkö ja Anthony Brantberg.

Festarit alkavat perjantaina 4.4. klo 13 koululaisten workshopilla Ivalon lukion musikkiluokassa ja jatkuvat klo 18 juhlakonsertilla Kuulassa sekä klo 21 tanssimusiikin kera Ravintola Kultahipussa.

Lauantaina 5.4. harpputroikka kapuaa klo 14 Kaunispään huipulle ja sitten laskeudutaan klo 17 Saariselän Panimolle sekä klo 19 Hotelli Riekonlinnaan. Loppujamit potkaistaan käyntiin klo 22.30 Santa`s Hotel Tunturissa.

Ivalon Huuli &Harppu-festien idea on lähtöisin torniolaisen arkkitehdin ja ortodoksipastorin Matti Porkan pakista. Kun hän oli Ivalon lentoaseman laajennuksen harjannostajaisissa syksyllä 1994, hän tapasi ivalolaisen lentokenttätyöntekijän ja huuliharpunsoittajan Harri ”Roikka” Roinesalon. Harjakaisten yhteismusisoinnin jälkeen, he totesivat yhteen ääneen, että miksipä ei myös näin pienen ja vaatimattoman soittimen ympärille voisi festivaalit järjestää.

Paikallislehti-ilmoituksella Roikka sai neljä muutakin ivalolaista huuliharpunsoiton harrastajaa mukaan ja Markku Arvelinin, Jukka Backmanin, Pekka Mertaniemen ja Vesa Törmän kanssa järjestettiin ensimmäiset festarit keväällä 1995 Ravintola Kultahipussa.

Ivalon huuliharppu-festarin pitkäaikaisiin suojelijoihin on kuulunut x-kansanedustaja Sulo ”Suti” Aittoniemi, joka toi innokkaana huuliharppumiehenä ansiokkaasti festejä esille eduskunnassa. Hän teki muun muassa vuonna 1999 250 markan raha-aloitteen tapahtuman tukemiseksi, mutta se ei mennyt kuitenkaan läpi.

– Asia harmitti Sutia ja hänpä laittoi hatun kiertämään ja saikin kasaan peräti 880 markkaa. Hauskaa tässä on vielä se , että erityisen tiukaa budjettilinjaa silloin pitänyt valtionvarainministeri Sauli Niinistönkin sydän heltyi ja hän kaivoi taskustaan 50 mk kulttuurin hyväksi, Ivalon Huuli & Harppu-festien tuki ry:n puheenjohtaja Pekka Mertaniemi kertoo.

Vuosien varrella festivaaleilla ovat esiintyneet muun muassa Pepe Ahlqvist, Jarkka Rissanen, Suti Aittoniemi &Wanha Raha, Veltto-Virtanen, Henry Ojutkangas, Viktor Kalborek, Booker Harp, Olli Ontronen  ja monet perinteisen harppumusikin taitajat kuten Erkki Vihinen, Erkki Lampinen, Pentti Varkila, Eero Perttunen sekä Saimaan Harppurit Hannu Närhen johdolla.

– Pepe Ahlqvist, joka saadaan meidän vieraaksi tänäkin vuonna, on ollut mukana lähes jokaisella festarilla. Hän on esiintynyt joko Jarkka Rissasen tai paikallisen housebandin kanssa. Lisäksi Pepe on opastanut nuoria soiton saloihin Ivalon kouluissa workshopeissa ja rohkaissut koululaisbändejä esiintymällä heidän kanssaan, Mertaniemi iloitsee.

Vuonna 2002 Huuli & Harppu-festivaali julkaisi CD:n Huuli & Harppu 1, jolla esiintyy yllämainittuja festarivieraita etelästä ja paikallisia huuliharpuntaitajia.

– Kappaleiden välijuonnoista ja etenkin huumoripuolesta levyllä vastaavat Viktor Kalborek ja Suti Aittoniemi. Levyjä painettiin aikoinaan 500 kappaletta ja kaksi on enää jäljellä, jotka tullaan myymään huutokaupalla perjantain Kuulaan juhlakonsertissa, Mertaniemi paljastaa.

Yleisön joukosta Pekka on bongannut ajan saatossa muun muassa Matti Vanhasen, Hannu Takkulan, Erkki Liikasen, Vesa-Matti Loirin ja Janne Ahosen. Hän toivottaa kuitenkin kaikki satunnaiset matkaajat tervetulleeksi mukaan rentoon menoon tiivistäen.

– Festivaalien syvin tarkoitus on tuoda huuliharppumusikkia esille eri musikkityylein ja rohkaista niin vanhoja kuin uusiakin soittajia tutustumaan mielenkiintoiseen soittimeen.

https://www.youtube.com/watch?v=vLIqROcKftU