KEKSI-musiikkipalkinto 2022-ehdokkaissa mm. JAAKKO LAITINEN, MIRA SUNNARI, ROSA COSTE, TUOMO HUTTUNEN & THE JARNOS

K E K S I-musiikkipalkinto jaetaan tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa.  Kaikkiaan ehdokkaita on ollut satakunta. Tunnustus  annetaan vuosittain pohjoisessa kevyen musiikin saralla ansioituneelle. Huomionosoituksen jakaa torniolainen Väylän Pyörre  ja  voittajan valinnan tekee eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa koottu 8-jäseninen asiantuntijaraati.

 

Nimensä  huomionosoitus on saanut  Antti Mikkelinpoika Keksin mukaan, jolle onnentoivotuksia, sillä runosepän syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi pyöreät 400 vuotta.

On aika muistaa ja kiittää taas niitä, jotka meille musiikit tekivät vuonna 2022. Tulos julkistetaan tämän vuoden loppuun mennessä ja  ehdokkaita on kaikkiaan 10.

Valinnan tekee asiantuntijaraati, jossa ovat mukana  Yrjö Koskenniemi (Tornio), Jukka Rajala (Muonio), Risto Koskinen (Kemi), Irene Määttä (Pello), Hannele Kenttä (Haaparanta), Sami Karvonen ( Keminmaa), VeePee Salmi (Rovaniemi) ja Sami Mikko Juhani Aikioniemi (Kemijärvi)

⭐️ Jaakko Laitinen (Rovaniemi)

Väärä Raha, Lapin Lisä ja Lehtojärven Hirvenpää ovat Jaakon yhtyeitä, mutta hän on paljon muutakin. Hän ylittelee vaivattomasti eri musiikkipolvien rajoja ja toimii laajalti ympäri pohjoista kulttuurikenttää muutenkin. Rollon kaupunkiopas, Kaltion kolumnisti, Lapin musiikkiarkistojen digitalisoija, HK-mainoksen tangotulkki ja mitä kaikkea, joka ei näy. Kulttuurin jokapaikanhöylä, oikeaa tekemisen meininkiä.

⭐️ Rosa Coste (Rovaniemi)

Suomenkielistä modernia r&b:tä tekevä nuori laulaja ja tarinankertoja, tuli koko valtakunnan tietoon puolitoista vuotta sitten sinkullaan Musta. Se kertoo hänen Kongosta lähtöisin olevasta isästä, joka ei saanut töitä Rovaniemeltä, vaan joutui muuttamaan elannon perässä Etelä-Suomeen, etäälle perheestään. Tänä kesänä Rosa voitti  laulusta Juha Vainio -seuran jakaman Vuoden sa­noi­tus -tun­nus­tus­pal­kin­non, jonka saa­jan valitsi Heikki Salo.

Mustaa seurannut EP Ole varovainen  sai myös  hyvän vastaanoton. Se sijoittui kolmanneksi YleX:n vuoden 2022 Läpimurto -listauksessa ja Indie Awards -gaalassa hän voitti Vuoden tulokas– ja Vuoden kappale -kategoriat, joten viime kesänä festivaalikeikoilla artistia on nähty  menestyksekkäästi  ympäri Suomea mm. Flowssa.

Rosa on kasvanut hiphopin, rokin ja afrikkalaisen rytmimusiikin ympäröimänä. Laulunkirjoittaja ihanteita ovat muun muassa J. Karjalainen ja Lauryn Hill.

⭐️   Veera Pyykkö (Kemi)

Todellinen 2000-luvun lahjakkuus, sanoo eräs vanhempi muusikko Kemistä. Veera nousi laajemmin ihmisten tietoon  The Voice of Finland-ohjelmasta ja hienosta Aurora-elokuvasta tutun Miia Tervon tv-debyytistä Lovi, jossa hän näytteli pääosan. Sarjassa on nähty Twin Peaksin piirteitä  ja siinä on mukana Veeran tekemää musiikkiakin. Muun muassa hänen laulama My Mind kiehtovaan nordic noir-tyyliin. 

Veera esiintyy mieluiten akustisen kitaran kanssa, mutta viime kesänä hän lauloi onnistuneesti länsinaapurimme menestyneimpiin rock-yhtyeisiin lukeutuvan Mando Diaon kanssa Varjofestivaaleilla Oulussa, jossa hän opiskelee laulupedagogiksi.

⭐️  The Jarnos (Kemi) Rautalanka- ja surforkesteri, joka on julkaissut kaksi mainiota albumia, Surfin`& Rollin  ja Surfin`Beatles, joista jälkimmäinen on vienyt miehet soittokeikalle jopa ”koppakuoriaisten kotipesään” Liverpoolin Cavern-klubille. Jarnosin sielu ja omien kappaleiden tekijä on kitaristi Jarno ”uutisankkuri”  Tiihonen, joka tunnetaan myös yhtyeistä Nine Lives, Good Luck Charm ja Sun Cats. Muut soittajat  ovat myös pitkänlinjan perinnemusiikin taitajia; Jari Pöyhönen, toisessa kitarassa, Lauri Valkonen, bassossa ja Jari Keinänen rummuissa.

⭐️ Mira Sunnari (Tornio)

Sanatonta laulua, argentiinalaista tangoa, Jukka Virtasen sanoituksia. Keksin tulvalaulua ja hyväntekeväisyyskonsertteja. Mira ilostuttaa monella tapaa merilappilaisia ja näkyy teeveessäkin silloin tällöin tangokuninkaallisten yhteisissä riennoissa. Viime vuonna tuli 20 vuotta hänen tangokuningatar-kruunusta, mutta korona määritti silloin tekemiset. Sade-sinkku julkaistiin ja sai ensisoittonsa Tarja Närhin Iskelmäradiossa ja Keksin Laulu-levyllä (ja tänä vuonna konserteissa)  hän oli tärkeässä roolissa, samoin Tornio 400-vuotisjuhlinnassa, juontajana ja mainosvideoissa.

Aiemmasta sen verran, että vuonna 2015 hän julkaisi omia lauluja sisältävän, itselle tärkeän esikoisalbuminsa Lumo ja käsikirjoitti  Lapin sodan evakkoajasta kertovan Kylmän Jäljet-musiikkinäytelmän, joka nähtiin Ylläksen Ihmisen Ringissä. Laulajana hänellä on myös  Iskelmälaulun SM-voitto Ikaalisista vuodelta 1997.

⭐️ Kevari (Tornio)  

Kaikki pinnalle halajavat torniolaismuusikot ovat Tornion Kevyen Musiikin Katselmuksen läpikäyneet. Tapahtuma  järjestettiin ensimmäiset kerrat 1970-luvun lopussa, jolloin muun muassa Terveet Kädet jäi viimeiseksi ja tänäänhän he ovat jo osa Lapin Hall of Fameä.  Nyt vuosien  tauon jälkeen Nuorisotoimen Roihu-projekti yrittää saada torniolaiset kellaribändit taas maan pinnalle.  Tänä syksynä osallistujia oli mukavasti puolenkymmentä. Esiintyjiä ei pantu enää paremmuusjärjestykseen, vaan annettiin opastusta ja  vielä soitto-ja lauluklinikan jälkeenkin, ohjataan eteenpäin.

⭐️ Tuomo Huttunen (Pello) Täysin palvellut kaivosmies Kiirunan kaivoksesta. Tanssikeikkaa tekevä laulaja, Tornionlaakson Sääskisafarin vakiartisti,  Lapin tangokuningas vuodelta 2015 ja valtakunnallinen Eläkeliiton karaokemestari vuodelta 2018, jonka Alfa tv aikanaan lähetti. Tuomo on myös  pohjoisen ahkerin levyttäjä. Hänen laulut myös nousevat radioäänestysten kärkeen, joten fanikuntaakin riittää. Lohijärveläisen lauluntekijän Raimo Viirin kanssa he ovat julkaisseet 2 vuoden aikana kuusikymmentä kappaletta, joista top3:een on noussut parikymmentä. Radio Hulabaloossa kahtena vuonna peräkkäin heidän laulunsa on ollut kanavan soitetuin. Voimasoittoa Tuomo on saanut myös radioista: Viro SSS, FINNRadio FM, Järviradio, Radio Sandels, Radio Södertälje ja Radio Pooki. 

⭐️ Aawastock (Ylitornio)

Aawastock-musiikkifestivaali järjestettiin 13 vuoden tauon jälkeen heinäkuussa Aavasaksan Aurinkovaaralla, joka on ollut kesää juhliville keskiyön auringon palvojille pyhiinvaelluspaikka läpi vuosikymmenten. Aawastock- festivaali on pidetty aiemmin vuosina 2002-2007 ja 2009.

Kaksipäiväisellä festivaalilla saatiin luonnon valoshow kellon ympäri ja kuultiin kotimaisen vaihtoehtorockin ja popin eturivin artisteja sekä indiemusiikin tuoreita tulokkaita.

Musiikin lisäksi oli tarjolla oheisohjelmana ympäristötaidetta, matkailuseminaaria, metsäjoogaa ja jokiristeily saunalautalla. Festivaali panosti ohjelman lisäksi laadukkaaseen lähiruokaan ja panimotuotteisiin.

Tapahtumaa hallinnoi Ylitornion kunta ja  jatkossakin festivaalin yleisömäärä pidetään maltillisena ja huomioidaan ympäristönäkökohdat.

⭐️ Daniel Wikslund ( Jällivaara)   Ruotsin pohjoisin, ellei maailman pohjoisin mestaripelimanni eli rikspelimanni, joka  löysi maailmankiertelyn jälkeen rauhaisan sopen, pienestä Tjautjasjaurin kylästä Jällivaaran pohjoispuolelta. Wikslundista on sanottu, jos olet kuullut häntä kerran livenä, sitä et unohda koskaan. Hän on musiikin tulisielu, joka laulaa omia elämänmakuisia laulujaan ja loihtii viulun kieliltä, kansanmusiikin väkevien ikivihreiden Bellatjaun tai Saunapolskan lisäksi sovittaa milloin mitäkin vaikkapa parasta poppia tyyliinsä.

⭐️ Kähinä-Pate (Kemijärvi)

Rosa Costen läpimurron takaa löytyy kemijärveläislähtöinen tuottaja Kähinä-Pate alias Paulus Kiviniemi, joka vaikuttaa nykyisin Rovaniemellä. Hän julkaisi ensilevynsä Modus Vivendi viime vuonna, mutta koronan vuoksi lähtö vähän lässähti, joten nyt otetaan uusiksi. Toinen albumi on tulossa, ja ennakkomaistiaisia tarjolla on tuplaten. Mitä välii? -kappaleella vierailee suomiräpin veteraaneihin kuuluva Solonen. Hänet tunnetaan legendaarisena freestyleräppärinä sekä Lyömättömät-ryhmän jäsenenä ja samannimisestä YleX:n radio-ohjelmasta. Toisesta kappaleesta   Fresh sun mielestä tehdyllä videolla, Kähinä-Pate nähdään monessa roolissa. Räp-genren lisäksi Paulus muistetaan kotikaupungistaan yhtyeestä Rebels (Vision), joka ehti esiintyä jopa legendaarisen Tavastian lavalla.