Lapin taidepalkinnolla muistettu NIILLAS HOLMBERG tekee yhteistyötä myös 22-Pistepirkon kanssa

niillash

Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg, jos kuka on monipuolisuudessaan verrattavissa Nils-Aslak Valkeapäähän, joka oli 1960-1970-luvuilla saamelaiskulttuurin vapauttaja ja uranuurtaja ja joka avasi  ladun muiden hiihtää.

Niillas  on 25-vuotias runoilija, muusikko ja näyttelijä, jonka Lapin taidetoimikunta palkitsi tänään Rovaniemellä vuoden 2015 taidepalkinnolla.

Häntä on ennenkin muistettu. Muun muassa vuonna 2010 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Riđđu Riđđu- festivaaleilla Norjassa, ja vuonna 2011 hän sai Kalevala-seuran nuoren taiteilijan palkinnon työstään saamelaiskulttuurin edistäjänä.

Tamperelaisen muusikkoystävänsä Roope Mäenpään kanssa, johon Holmberg tutustui 16-vuotiaana muutettuaan opiskelemaan Tampereen ilmaisutaidon lukioon, hän on julkaissut saamelaismusiikin julkaisuun erikoistuneen Tuupa recordsin kautta kaksi albumia, Manin guottán girjji fárus (Miksi kannan kirjaa mukanani)  ja  Assimilašuvdna blues (Assimilaatio blues).

Niillas on näytellyt myös Beaivváš Sámi Teáhterissa, Norjan TV:n saamenkielisessä lastenohjelmassa ja Yle TV2:lla esitetyssä Lopun Alku -ohjelmasarjassa, sekä julkaissut kaksi runokirjaa, Dego Livččen Oaidnán Iežan (Kuin olisin nähnyt itseni, 2009) ja Amas amas amasmuvvat (2013). Holmbergin runoja on käännetty suomeksi, englanniksi, norjaksi, espanjaksi ja saksaksi.

Heittäytyminen uusiin juttuihin kuului Nils-Aslak Valkeapään maailmankatsomukseen. Ennakkoluulottomuuteen pyrkii myös Holmberg. Aikanaan pohjoisessa  Staalon Kaato–kiertueen mukana vieraili 22-Pistepirkon Asko Keränen ja syntyi Ylva, johon liittyivät myös muusikot Antero Priha ja Stefan Kvarnström. Alta selviää näytteestä tulevalta albumilta, miltä kuulostaa, kun joikaus ja jazztrumpetti yhdistyvät sähköisiin tanssisoundeihin.