LEVYT: Nykyajan runonlaulantaa

Kuru: Enemmän (Korpi records) ♦♦♦♦

  Ruskaswingeissä Pyhätunturilla oli ilo kuulla oululaista Kuru-yhtyettä kahteenkin eri otteeseen; ensin ravintolamiljöössä heidän ensimmäinen albuminsa Trace kannesta kanteen, puhaltaja Verneri Pohjolan soitolla maustettuna ja seuraavana päivänä Naavan intiimissä konserttisalissa,uusi runolevy Enemmän.

Kuru on tehnyt kaksi varsin erilaista levyä, mutta onhan niiden välilläkin seitsemän vuotta elettyä ja soitettua elämää. Jos aikanaan saksofonisti Paroni Paakkunainen sai Ailu Valkeapään musiikissa, porot tolvaamaan tunturissa, maisemamaalarina Kurun musiikissa toimii yhtyeen pomo, vahvan Lapin pureman saanut Jarkko Niiranen, jonka soittojälki kuuluu varsinkin Trace-instrumentaalilevyllä.

Uudesta Enemmän-albumista Niiranen on sanonut, että Kuru haluaa tarjota kuulijoilleen hengähdyksen arjen kiireestä ja oravanpyörästä ja siinä se onnistuukin. Levy huokuu levollista rauhaa. Se on mukava panna soimaan vaikka sunnuntaiaamuna kirkonmenojen aikaan.Mitään pysähtyneisyyttä Enemmän-levy ei kuitenkaan edusta, vaan  uutta kansanmusiikkia, jossa Kuru luo hallittuja  tunnelmakuvia värittämällä vanhat runot onnistuneesti  jazzin lisäksi  myös muunn muassa  flamencon ja tangon tulisilla rytmeillä.

Kurun päävokalistina levyllä on Mari Leppävuori, jota teknisiltä taidoiltaan on helppo rinnastaa Johanna Iivanaiseen tai Emma Salokoskeen. Parhaimmillaan Leppävuori on Kaarlo Sarkian Kehtolaulussa, jossa hän päästää koko tunneskaalansa valloilleen ja kaiken silaavat Oulu kvartetin jouset. Jos minä saisin päättää, tämä laulu pitäisi laittaa ehdottomasti Joka Koulun Laulukirjaan.

Kiitos oivallisesti valittujen vieraiden, Enemmän-kokonaisuus toimii paremmin levyllä kuin livenä. Aleksis Kiven kirjoittaman Kaukametsän, lauhkean verkkaisesti askeltavan musiikin kruunaa Verneri Pohjolan trumpettisoolo, jossa on häivähdys Miles Davisin Sketches of Spain-tunnelmaa. Olli Tuomaisen huilu ja Kurun Jussi Jaakon kitarointi Maisema-biisissä palauttavat mieleen progen parhaat päivät ja vieraileva solisti vahvaääninen Sami ”Elvis” Lassila taas Harri Saksalan uuden laululiikkeen aikoihin. Samin kappaleiden Ajuri ja Eräs Analyysi tulkinnoissa on syvyyttä ja  ja tarvittavaa heittäytymistä. Jälkimmäisessä biisissä muuten flamencokitarassa loistaa torniolaissyntyinen Joonas Widenius.

Kaikkinensa hieno, ammattitaidolla tehty levy kansia myöten. Toivottavasti saa huomiota. Ehdottomasti kannattaa hankkia, ja se onnistuu ainakin tulevassa Ylläs Jazz Bluesissa, jossa Kuru on keikalla yhdessä Verneri Pohjolan kanssa, ennen heidän yhteistä Japanin kiertuetta.

Tornion Syntymättömät Ministerit ♦♦♦

Tornion Syntymättömien Ministereiden EP-levyllä  pihdeissä ovat nykyrunoilijan, tervolalaissyntyisen Heli Slungan tekstit. Biisien hiomiseen ei ole pyrittykkään, mikä ei haittaa, sillä Slungan raadolliset ja säälimättömät sanankäänteet, vaativat myös kovemman musiikillisen käsittelyn ja nuori yhtye paneekin haisemaan.

Kaunisääninen Hanna Kokkonen on yhtyeen runotyttö, jonka laulu pehmentää mukavasti, tömäkästi tangon, punkin ja reggaen heitteikössä melskaavaa bändiä.

Erittäin kehityskelpoinen porukka, jonka Lilja-biisissä on jopa hittipotentiaalia. Yhtye kuulostaa naivin raikkaalta tyyliin Tarharyhmä tai Papu ja Pojat.

Nimensä mukaisesti suurin osa bändin jäsenistä tulee Tornion seudulta ja asustaa nykyään Oulussa. Hanna  hoitaa laulun lisäksi pianon,Olli Paakkolanvaara basson ja syntikat, Petri Loukusa kitaran sekä Rauli Puuperä huolehtii rummuista.