LOUNA WIDENIUSTA muistetaan Tampereella

VIIME VUODEN LOPUSSA edesmenneen torniolaislähtöisen laulaja-lauluntekijä Louna Wideniuksen (1982-2014) kunniaksi järjestetään muistokonsertti ravintola Artturissa Tampereella 27. tammikuuta klo 19 alkaen.

Konsertissa muistellaan Lounaa, esitetään hänen lauluja ja hänelle tärkeitä lauluja. Artisteista mukana ovat jo Joe Vestich, Laura Moisio, Joonas Widenius, Frankie Shannon, Johanna Repo, Maria Mattila ja Kati Salo. Paikalle toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi kaikki Lounan ystävät, tuttavat ja hänen kanssa yhteistyötä tehneet.

Louna15

KAHDEKSANTOISTA ENSIMMÄISTÄ VUOTTAAN Louna Widenius vietti elämästään Torniossa, jonka jälkeen maailmaa kierreltyään asettui Tampereelle. Hän ehti julkaista kaksi albumia Kunhan Liike Jatkuu  ja Antaa Heidän Puhua. Musiikin lisäksi hän elätti itsensä toimittajana ja kuvataiteilijana.

Torniossa hän perehtyi pianon ja kitaran lisäksi  trumpetin ja huilun soittoon ja harrasti muun muassa näyttelemistä, judoa ja baletin tanssimista. Myös hänen veljensä Joonas on musikaalisesti lahjakas, tällä hetkellä yksi Suomen parhaista  flamencokitaran taitajista. Musikaalisuutensa he perivät vanhemmiltaan Erkiltä  ja Marjalta.
– Isä soitti nuorempana paljon kitaraa ja pianolla boogie-woogia ja äiti on soittanut pianoa ja opiskellut musiikkitieteitä Tampereella, Louna tarinoi häntä haastatellessani vuosia sitten.

 Eurolukiossa Haaparannalla Louna perusti kitaristi Kati Salon kanssa tyttöbändi Woozyn. Se oli hänelle ensimmäinen tärkeä askel esiintyvän artistin maailmaan. Bassossa oli Paula Präktig ja rummuissa Sofia de Tugny.
– Siihen aikaan tein lauluja englanniksi, mutta jo silloin sanat tuntuivat tyhjänpäiväiseltä diibadaabalta. Niistä tuli enemmän musiikkia, eikä niihin kiinnittänyt huomiota. Kerran sitten isä ehdotti, että kokeile tekstittää suomeksi. Se kannatti, enkä ole kielenvaihtoa katunut.
Woozy esiintyi muun muassa Tornion legendaarisella Jesperi-klubilla, mutta ikimuistoisin keikka oli rajan yhteisessä Millenium-juhlassa.
Tytöt pääsivät soittamaan päälavalle, mutta ilo loppui lyhyeen.
– Ehdittiin soittaa vain kaksi biisiä, kun meidän basistilla syttyi sormikas tuleen. Hän alkoi poukkoilla ihan mielettömästi. Hän oli työntänyt käden liian lähelle lämmitintä ja näpit paloivat.
LounaMatka14

Matka (2014)

KOULUVUOSIEN JÄLKEEN Louna kiersi ahkerasti maailmaa kitaransa kanssa, Euroopan lisäksi myös Afrikkaa ja Amerikkaa. Matkoilla syntyi myös rakkauslauluja.

– Rakkaushan on globaali aihe ja yksi elämän keskeisiä asioita ja sinnehän sitä ajautuu monesti. Yritän kuitenkin kirjoittaa kaikesta muustakin, kuvailla tarkasti elämää monelta kulmalta ja mitä maailmalla näen, Louna kertoi.

Louna oli suuri blues- ja folk-musiikin ystävä. Hän kertoi mielellään kuuntelevansa karheita miesääniä kuten John Lee Hookeria, Dylania, Leonard Cohenia ja Tom Waitsiä. Naispuolisista hän ihaili Joni Mitchelliä ja Joan Baezia. Vaikutteita lauluntekijä sai myös Brasilian reissulta, josta puseroon tarttuivat Bebel ja Marisa Monte.
 .
PLUS  2008: Kunhan Liike Jatkuu-albumi. Hän on luonani-kappale, jonka Louna teki Ville Leinosen kanssa, ilmestyi Music From Torne Valley-kokoelmalla. Ensimmäinen yksityinen taidenäyttely nimeltään Totuus = Kauneus Tampereella. 2009: Karlik Films julkaisi Louna Elävänä -DVD:n, joka filmattiin pienen studioyleisön edessä. 2010: Louna pyöritti kahvila Valossa Laulintekijät-klubia tuntemattomille naislauluntekijöille. Shamaanin tie-kappaleesta ilmestyi virallinen musiikkivideo. 2011: Antaa Heidän Puhua-albumi.

 >>> Lounan muistokonsertti-fb: https://www.facebook.com/events/1586719041560587/ >>>