Murheellisten laulujen GARY HEFFERN muuttaa takaisin Amerikkaan
GaryHeffernpromo

GARY HEFFERN

Ivalossa syntynyt  Gary Heffern alias Veli-Matti Tervaniemi adoptoitiin 4-vuotiaana Amerikkaan 1950-luvun lopussa. 

Totuus paljastui hänelle vasta aikuisiässä ja viime vuodet hän on elänyt juurillaan Lapissa. 

Kovan kulttimaineen Gary loi sandiegolaisen punkbändin The Penetratorsin nokkamiehenä ja hänen soololevyillään on kuultu monia yhtyeestä inspiroituneita muusikoita kuten muun muassa Eddie Vedderiä (Pearl Jam), Peter Buckia (R.E.M.), Steve Berliniä (Los Lobos), Eric ”Roscoe” Ambelia (Del-Lords), Alejandro Escovedoa ja Peter Caseä.

Nyt Gary Heffern  aikoo jättää Lapin ja Rovaniemen ja palata takaisin Amerikkaan.

-Tiedän, että tämä kaikki kuulostaa kurjalta, mutta täällä minulle ei ole mitään. Tahdon myydä asuntoni ja muuttaa pois.

– Elän eristäytynyttä elämää. Se on osin oma valintani, mutta en vain tunne kuuluvani tänne, mies tilittää.

 Suomessa on syntynyt hänen viimeisin albumi Gary Heffern & Beautiful People yhdessä oululaismuusikoiden kanssa 2011 ja viime vuoden lopussa ilmestyi hänen ensimmäinen kirjansa Unholy Dreams, jonka hän on työstänyt rivitaloasunnossaan Kemijoen rannalla.

GaryHeffernkirja– Kirjaa on saatavissa Amazon.comin kautta. Se sisältää kirjoituksiani, joitain lauluja,  runoja ja monen tekemiä maalauksia. Aikanaan näytin tekstejäni Tom Waitsille. Olen hänen suuri ihailijansa. Otettiin olutta ja hän kannusti jatkamaan kirjoittamista, Heffern muistelee.

Kirjoittaminen pitää hänet hengissä . Musiikkia hän ei kerro enää paljon  tekevänsä, mutta jos johonkin tekstiin syntyy melodia, hän antaa sen muille. Paljon radiosoittoa Saksassa on saanut muun muassa Andrea Schroederin esittämä Garyn laulu Blackberry wine.

Harmaan arjen ongelmat

Heffern  on erityisen pettynyt veljenpoikaansa, joka ei ole hänen mukaansa pitänyt mitään lupauksia, joita hän antoi Garyn Suomeen muuttaessa.

Muutenkaan hänen elämänsä ei ole sujunut kirkkaimpien tähtien alla. Pari vuotta sitten hän joutui pahaan liikenneonnettomuuteen, jonka seurauksena kärsii yhä selkäkivuista, eikä työelämässäkään järin hyvin ole mennyt.

– Möin karaokelaitteita ympäri Euroopan. En tiennyt, että niissä oli vikoja, eikä yhtiö suostunut korjaamaan tai palauttamaan rahoja asiakkaille.  Se oli hullua ja täysin väärin, mitä he tietoisesti tekivät ja se vei valtavasti voimiani, koska syyttä syyllistin itseäni.

Ystävät rapakon takana

Kaikkien Suomi-kokemuksien jälkeen, Gary on tullut siihen tulokseen, että hänen kotinsa on Amerikassa, ei Lapissa. Hänen ystävänsä asuvat  siellä ja sen on helppo aistia heidän kommenteistaan koskien Heffernin Unholy Dreams-kirjaa.

Angela Bowie, Davidin vaimo 1970-luvulta, kirjoittaa  muun muassa:” Sinä olet runoseppä, joka kannat loputonta surun painolastia. Oli aika kirjoittaa kaikki ulos itsestäsi, ystäväni. Julkaistuasi tämän ihanan teoksesi vilkuta hyvästit ja anna tuulen viedä ja kirjasi koskettaa lukijoita. Olet tehnyt osasi. Älä murehdi, vaan siirrä lempeä henkevyytesi päivänvaloon.”

https://www.youtube.com/watch?v=ymDMKuizAKA

Eräs kriitikko kirjoitti, että Gary Heffern käy alituista taistelua pimeyden ja valon välillä. Elämä ei ole kohdellut häntä koskaan hellällä kädellä, muttei hän ole katkera tai vihainen. Oikealle äidilleenkin hän antoi anteeksi ja teki laulun La La Land.

Hänen sijaiskotinsa San Diegossa oli umpikonservatiivinen. Kun muut kasvattivat pitkän tukan ja marssivat Vietnamin sotaa vastaan, hänet vaiennettiin ja pää ajettiin puhtaaksi.

Hän rimpuili kuitenkin eteenpäin ja karkasi omille teilleen, musiikin pariin ja löysi tiensä Penetratorsin laulajaksi. Neljä vuotta sitten San Diego muisti Garyä ja muita yhtyeen jäseniä  elämäntyöpalkinnolla.

Toivotaan, että aurinko hymyilee Gary Heffernille jatkossa ja hän saa sielulleen rauhan.

”Gary is an American poet. There is the myth and there is the legend.” (David Kulczyk ,California historian)