Mustan musiikin kummisedän QUINCY JONESIN musiikkia Torniossa

Norrbotten Big Band plays Quincy Jones Tornion Musiikkitalolla 22.4. klo 19.00 Suomen aikaa. Kapellimestarina Vellu Halkosalmi.

Q2

QUINCY JONES

Tuottaja, elokuvasäveltäjä ja orkesterinjohtaja Quincy Jones on työskennellyt jazzin kaikkien suurten kanssa Billie Holidaystä Miles Daviesiin.

Jazz on antanut hänelle hyvän perustan, mutta aina Quincy on ollut moniosaaja.

–  Jazztaidot antoivat minulle mahdollisuuden käännellä kolikkoa. 14-vuotiaana  juke jointeissa oli soitettava myös polkkaa, iskelmää ja bluesia. Se opetti. Vasta aamutunneilla pääsi puhaltamaan beboppia.

Jones onkin antanut artisteille nostetta  laajemminkin musiikkigenrestä riippumatta. Quincyn helposti tunnistettava sovitustyyli ja terävän särmikäs orkesteriklangi kultasi muun muassa Michael Jacksonin sooloalbumit Thriller, Off The Wall ja Bad.

Jones on ollut aina siellä, missä tapahtuu. Hän tuntee mustan musiikin ja sen tekijät. Kun Harry Belafonte ja Lionel Richie pyysivät häntä keräämään tähtiä We are the world-kuoroon, nopeasti hän sai kokoon puolensataa artistia.

Quincy syntyi 1933 Seattlessa ja  jo 15-vuotiaana hän liittyi Lionel Hamptonin orkesteriin. Hän opiskeli Berkleen musiikkikoulussa ja oli mukana Dianah Washingtonin, Cannonball Adderlyn ja Duke Ellingtonin levytyksissä. Hän kuului myös Dizzy Gillespien bändiin. Myöhemmin hän on tuottanut ja sovittanut levyjä Aretha Franklinistä Frank Sinatraan.

Jonesilla on ollut aina läheinen suhde myös Ruotsiin. Ensimmäisen elokuvamusiikin hän teki ruotsalaisfilmiin Pojken i trädet 1961, mutta sitä ennen muusikkona hän oli ehtinyt vierailla maassa jo monta kertaa. Ensimmäisen kerran  1953, jolloin hän kävi Lionel Hamptonin big bandin mukana. Silloin salaäänitettiin muun muassa klassinen Stockholm sweetnin, jonka trumpettisektiossa hänen kanssa soittivat Art Farmer ja Clifford Brown. Myöhemmin hänet kutsuttiin johtamaan Ruotsin radion orkesteria ja syntyi muun muassa ikivihreä the Midnight sun never sets, jolla loistaa alttosaksofonistina Arne Domnerus.

Monelle ensikosketus Quincyn musiikkiin tapahtui huomaamatta tv-sarjojen kautta. Ironsiden ja Minä, vakoojan tunnareista esimerkiksi voi kuulla Jonesin kädenjäljen.

Allekirjoittaneelle  Jonesin musiikki tuli kuitenkin ensi kerran tutuksi 1960-luvulla elokuvasta Yön kuumuudessa, jonka pääosassa oli Sidney Poitier ja sen tunnuslaulun In the heat of the night esitti Ray Charles. Seuraavalla vuosikymmenellä kiinnostus Jonesin musiikkia kohtaan vain syveni ja syynä oli Alex Haleyn romaaniin perustuva tv-sarja Juuret, joka kertoi mustan miehen tarinan.

Quincy Jones on  yksi kevyen musiikin elävistä legendoista ja Norrbotten Big Bandin vieraileva kapellimestari Vellu Halkosalmi on yksi hänen musiikilleen vihkiytyneistä. Eli sydän on mukana ja se varmasti myös kuuluu Tornion konsertissa.