Rahoitus kunnossa, mutta miten KALOTTJAZZ & BLUES saadaan uuteen nousuun, Helena Junes?

Kalott14mainosTornion ja Haaparannan yhteinen Kalottjazz & Blues kuuluu pieniin festivaaleihin, jotka eivät pröystäile yleisömäärillä. Samanlaisia löytyy läheltä myös Oulun Elojazz ja Raahen Rantajatsit.

Kalottjazz & Blues kuuluu rajan kesään, tunnetaan laajasti niin Suomessa kuin Ruotsissakin ja toivottavasti perinne jatkuu vielä pitkään.

Viikko sitten julkaistiin Finland Festivalsin kävijätilastot. Niiden mukaan Kalottjazzin kävijämäärä romahti edellisestä vuodesta 6170:sta  2500:aan.  Lippuja myytiin 1125 kappaletta, mikä on vähiten viimeisen vuosikymmenen aikana.

Väylän Pyörteen julkaistessa uutisen, useampikin lukija huolestui.

Tornion kulttuurisihteeri Helena Junes, joka on ollut järjestämässä Kalottjazz & Bluesia koko sen olemassaolon ajan eli yli 30 vuotta  ei kuitenkaan luvuista hätkähdä.

– Olin viime vuonna yli puoli vuotta poissa kuvioista, joten en tarkkaan osaa eritellä syitä. Säillä oli varmaankin oma osuutensa. Nehän olivat  tietääkseni melko kylmät kyseisenä viikonloppuna. Myös  Torandan konsertit mahdollisesti  vaikuttivat jonkin verran.

Kun tiedustelen, mikä on lääke yleisön houkuttelemiseksi Kalottjazzeille kesällä 2015, Helena Juneksen resepti on ”kiinnostava, laadukas ja tiivis ohjelmakokonaisuus”.

Totta. Kaikki on kuitenkin ensi kädessä kiinni ohjelmasta eli kiinnostavatko artistit ihmisiä.

 Festivaalilla ei ole kuitenkaan huolta rahallisesti, sillä se pyörii tuettuna ja  jatko on taattu.

– Tornio käyttää kulttuuritoimiston käyttövaroista Kalottjazziin  hieman yli 20 000 euroa ja Haaparanta on varannut budjettiinsa 170 000 kruunua. Loput rahoituksesta tulee lipputuloista, molemmista maista saatavista avustuksista ja sponsorirahoista, Helena Junes kertoo.