SAMI SAARI: ” Pohjoinen soul-biisi syntyi J. Karjalaisen kanssa kimpassa.”

SamiSaari2

Niko Ahvosen Pohjoinen soul-albumin arkkitehti SAMI SAARI

Pohjoinen souli soi, eikä tanssimatta olla voi…, laulaa retrohenkisen Suomi-soulin ykkösmies Niko Ahvonen uuden albuminsa nimibiisissä ja jatkaa…Neljän tuulen lakki pyöri basistilla päässä, sano mennään jätkät soittamaan…

Äänessä on myös toinen soulkuninkaallisistamme eli Sami Saari, joka on toiminut Ahvosen levyllä myös tuottajana, sovittaja ja usean kappaleen kuten Pohjoisen soulinkin säveltäjänä.

Sami kertoo, että koko Niko Ahvosen albumiin on yritetty puhaltaa vanhan ajan henkeä, vaikka kaikki kappaleet ovat yhtä Chuck Willis-käännöstä lukuunottamatta uusia.

– Soulin lisäksi on tarjolla 1950-luvun rhythm`n`bluesia ja myös jump`n`jivea. – Raja menee vuodessa 1968, sitä tuoreemmalta ei haluta kuulostaa.

Mutta entä, miten syntyi Pohjoinen soul, tämä takiaisen lailla tarttuva ja hauska nostalginen napapiirinsankaritarina?

– Istuttiin nenäkkäin J.Karjalaisen kanssa keittiön pöydän ääressä ja alettiin puhua sellaisesta aiheesta kuin Suomi ja svengi. Iänikuinen aihe, sopiiko soul ja musta rytmimusiikki Suomeen.

SamiSaari

Soulkunkut Sami & Niko

Jossain vaiheessa otin esiin, että Englannissa on sellainen musiikkityylilaji kuin Northern soul. Karjalainen ei tiennyt sitä. Kerroin, että se syntyi 1960-luvulla kun soul rupesi olemaan suosittua nuorison keskuudessa. Se on sinisilmäsoulin eli valkoisen miehen rytmimusiikin yksi laji. Se perustuu näihin Tamla Motown-levy-yhtiön ei-menestyneisiin artisteihin. Englantilaiset alkoivat soittaa niitten biisejä bileissään.

Tavallaanhan meillä on kyse täällä kylmässä Pohjolassa samasta asiasta. Digataan kuitenkin vetreästä juurimusiikista ja tehdään sitä tavallamme.

Northern soul…Pohjoinen soul, hihkaisi J.Karjalainen ja lähettiin kehittämään juttua. Tehtiin kertosäe yhdessä ja Karjalainen jatkoi kotona.

Pohjoisen soulissa on hauska tarina, Suomesta ja sen tanssipaikoista. Parisataa kilsaa ei ole matka eikä mikään päästä lauantaina tansseihin. Meistä etelän miehistä se on erikoista, mutta pohjoisessahan se on tavallista.

Niko Ahvosen albumi sisältää Pohjoisen soulin lisäksi 9 muutakin kappaletta. Edellinen albumi Pimeyden nopeus ilmestyi vuonna 2007.