Souvareiden LASSE HOIKKA viettää 60-vuotisjuhlat Suukosken keitaalla
Tervolan Koivussa 18. syyskuuta 1955 syntynyt Lasse Hoikka viettää 60-vuotispäiväänsä järjestämällä  Souvarit-yhtyeensä kanssa koko kansan juhlatanssit, jotka alkavat perjantaina klo 18.00 Suukosken keitaalla. Toisena yhtyeenä on Lassen vävypojan Jarkko Honkasen  Taiga.

LasseHoikka15promoLasse Hoikka on Souvarit-yhtyeen perustaja ja sen ainoa alkuperäisjäsen. Hän syntyi kymmenlapsiseen maanviljelijäperheeseen. Musikaalisuutensa hän peri vanhemmiltaan. Isä-Matti oli seudulla tunnettu kyläpelimanni ja äiti Aini (os. Helisten) lahjakas lauluihminen.

Lassea kiehtoi rumpujen soitto. Ensimmäisen kerran hän pääsi kokeilemaan oikeita rumpuja Koivun työväentalolla 10-vuotiaana, jossa hänen veljensä toimi talonmiehenä. Oman kullanvärisen patteristonsa hän hankki kuitenkin vasta vuosikymmentä myöhemmin Paavo Kuljun musiikkiliikkeestä Kemistä.

Lassen nuoruuteen kuului tietenkin soitot rokkibändeissä, mutta oman muusikon uran Hoikka katsoo alkaneen Tyrnävän maankuuluista naistentansseista.

Yhtyeen nimi oli Huumor-Humppa, jolle tanssimusiikin lisäksi tärkeitä olivat hyvät jutut, joiden kertomisessa oli haka erityisesti Nätti-Jussin tarinoitakin kerännyt opettaja Pauli Pirttijärvi.

Keikkaa oli kuitenkin pääasiassa vain viikonloppuisin, eikähän sillä elänyt, joten Lasse oli viikot rakennuksilla töissä.

Muun muassa hän oli useampaankin otteeseen Luulajassa veljensä Timon kanssa. Näillä komennuksilla hän oppi ruotsinkin mukavasti ja niinpä vuonna 1978, hänelle tuli valinnan paikka. Hän oli perustanut perheen ja jälkikasvuakin oli tulossa, ja täytyi päättää, muuttaako Ruotsiin töitten perässä vai heittäytyykö musiikkityöläiseksi ja perustaa oman tanssibändin Suomessa.

Hän valitsi jälkimmäisen ja syntyi Souvarit. Yhtye sai nimensä Lassen 23-vuotissyntymäpäivänä 18.9.1978. Sen keksi nykyisin Lapin Radiossa toimiva toimittaja Jorma Korhonen, tervolalaislähtöinen hänkin. Nimen piti olla uittoon liittyvä.

Ensimmäisessä kokoonpanossa Lasse lauloi ja soitti rumpuja, Juha Salmivuori oli bassossa ja Tapani Peura haitarissa. Yhtye pyrki alusta asti iloiseen ja repäisevään meininkiin ja keikkapaikat olivat pääasiassa tunturikeskuksissa.

He pääsivät säestämään muun muassa alan pioneerejä Tapio Rautavaaraa, Veikko Lavia, Veikko Tuomea ja Kalevi Korpea, mutta tärkein tuttavuus oli kuitenkin Tulipunaruusuista parhaiten tunnettu Usko Kemppi, joka tuomaroi Lappeenrannassa humpansoiton SM-kisoja, joissa Souvarit sijoittui toiseksi. Ystävyys  Kempin kanssa johti konsertteihin ja levytysstudioon, jossa Vexi Salmen komennossa syntyi ensimmäinen albumi Lapinkävijän Laulut vuonna 1981.

Suosio ei tullut kuitenkaan hetkessä, vaan pikkuhiljaa. Etelän ihmiset veivät sanaa Lapista tuntureiden riehakkaasta  Souvari-meiningistä ja vaativat tanssienjärjestäjiä hommaamaan yhtyeen eteläänkin ja kysyntä alkoi kasvaa.

LasseHoikka20011980-loppupuoliskolla homma oli hektisimmillään ja samoihin aikoihin Lasse oli  Tukholman siskonsa Ullan vinkistä, keksinyt ruotsalaisen kantrihenkisen Vikingarna-yhtyeen musiikin.

Aappo I. Piipon kääntämästä Kuin Havajilla-laulusta onkin  tullut se tunnetuin Souvari-biisi, mutta myös Kolme ruusua kuuluu  yhtyeen keikkasuosikkeihin. Vikingarna-laulujen lisäksi lavabravuureihin kuuluvat Lumiperhonen, Kylmän kukkia, Kultamaahumppa, Jätkänkynttilä ja tietysti  Souvarin humppa.

Lasse Hoikan taikakomppi on aina löytynyt Lapista ja rehellisestä suomalaisesta tanssimusiikista, niin Souvareissa kuin soololevyilläkin.

– Lappi-romantiikka on ikuista ja se puree aina, Lasse uskoo.

Vuosikymmenten kuluessa Souvareista onkin kasvanut lappilainen menestystarina, jonka  kaltaista pohjoinen kevyt musiikki tuskin koskaan enää kokee.

Yhtyeeltä on ilmestynyt jo yli 40 pitkäsoittoa ja tyytyväinen yleisö on  palkinnut sen ostamalla  sen albumeita yli miljoona kappaletta.

Souvarit  on pärjännyt  ilman suurten radioasemien voimasoittoa, eikä se ole tarvinnut lööppijulkisuutta vauhdittamaan levy-, eikä keikkamyyntiäkään.

Lasse Hoikan usko Souvareiden musiikkiin ja kova työ on palkittu. Välitön lavameininki ja rehellinen, Reino Helismaan  romanttisen Lapin hengessä tehdyt laulut ovat olleet tanssikansan mieleen.

Souvarit on Finlandersien ohella Suomen parhaiten palkattu tanssiorkesteri. Varma viihdyttäjä, joka  vetää edelleen täysiä tanssisaleja ja  keikkoja on myyty jo vuodelle 2018, joten ainakin 40-vuotisjuhlat  Souvarit aikoo viettää.

Väylän Pyörre Musiikkiuutiset onnittelee Lasse Hoikkaa tulevan 60-vuotispäivän johdosta!

Lippu Lasse Hoikan 60-vuotisjuhlatansseihin Suukosken keitaalle (Tervola) maksaa 18 euroa. Osa tilaisuuden tuotosta menee Lapin keskussairaalan lastenosastolle. Päivänsankarin pyyntö: ”Ei kukkia, ei lahjoja, kiitos!”