STEFAN NILSSON: The Gift- albumi, Yttersti-tribuutti ja Matarinki-vuosista elokuva

stefannilsson1Ruotsin Övertorneån Kukasjärven kylässä kasvanut säveltäjä-pianisti Stefan Nilsson ei ole  koskaan unohtanut juuriaan, vaikka on asunut jo 40 vuotta etelässä.

Kolme vuotta sitten  hän kiersi Min pappa kunde också spela piano– esityksensä kanssa synnyinseudullaan ja sai hyvän vastaanoton. Esitys kertoi hänen alkoholisti-isästään ja traumaattisesta suhteestaan häneen. Aihe, jota hän on pystynyt käsittelemään vasta viime vuosina. Nyt Stefanin Kukasjärven vuosista,  9-lapsisessa perheessä, on aloitettu myös elokuvan teko, josta vastaa ohjaaja Deehraj Akolkar, tunnettu muun muuassa Liv & Ingmar-dokumentistaan.

Min pappa-esitys on ollut Nilssonille sysäys monelle uudelle jutulle. Kalixin keikan jälkeen eräs nainen nimeltä Isabella Karlsson tyrkkäsi Stefanille runonsa Dikt till Norrbotten, josta hän työsti vaimonsa Lotta Hasselqvistin kanssa laulun Jubelsången, josta on tulossa klassikko. Sitä on ehditty esittää jo muun muassa Allsång på Skansen-tv-ohjelmassa ja lähetetty 520:lle kanttorille.

https://www.youtube.com/watch?v=64YjUvBJldg

Esityksen myötä, Nilsson palasi myös ensirakkautensa, fuusiomusiikin pariin,  josta on tuloksena uunituore The Gift-albumi.

Stefanin ensimmäinen yhtye Kornet yhdisteli  jazzia ja rockia 1970-luvun jälkipuoliskolla. Sen hän perusti kavereidensa kanssa  Piteån lähelle Framnäsin korkeakoulun musiikkilinjalle. Oli onni nähdä yhtye livenä useammankin kerran.

Kornet  teki kolme albumia. Keith Jarrett ja Chick Corea olivat tuolloin kova sana myös Nilssonille, mutta nyt 60-vuotiaana hän kuuntelee vain omaa ääntään. Elämänkokemus ja monipuolinen muusikon ura kuuluu Gift-albumilla. Stefan toteuttaa haaveitaan ja on sovittanut rohkeasti muun muassa klassisten mestareiden sävelmiä muun muassa Bachia ja Vivaldia ja tuttuakin tutummat ikivihreät Honeysuckle rose (Fats Waller) ja Don`t get around much anymore (Duke Ellington).

Albumi alkaa komeasti kappaleella Yttersti. Se on tribuutti musiikkitapahtumalle Kalixissa, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut jo 15 vuotta. Mukana albumilla on myös afroa, filmimusiikkia ja yksi kappale Kornet-ajoilta.

https://www.youtube.com/watch?v=ipviULZ-sDk

Stefan nousi ruotsalaisen edistyksellisen musiikin kärkikaartiin Kornetin myötä  ja teki paljon yhteistyötä varsinkin Janne Schafferin, Tommy Körbergin, Björn J:son Lindhin kanssa. Tutuiksi hänelle tulivat myös Pekka Pohjola ja Elvis Costello, mutta 1980-luvulla hän siirtyi ensin studiomuusikoksi ja alkoi sitten luoda uraa elokuvasäveltäjänä.

Hän on säveltänyt musiikkia useampaan kymmeneen elokuvaan ja tv-sarjaan. Elokuvista mainittakoon Den Goda Viljan (Hyvä Tahto), josta hän sai vuonna 1988  Ruotsin arvostetuimman Guldbagge-elokuvapalkinnon ja josta julkaistu instrumentaali-CD on myynyt yli 100 000 kappaletta. Suosittu musiikistaan on myös Oscarehdokas vuodelta 2004, Kay Pollackin Så Som I Himmelen, josta on jäänyt elämään erityisesti Gabriellas sång.  Tv-sarjoista, joihin Stefan on tehnyt musiikin, Suomessakin tunnetaan parhaiten Saaristolaislääkäri ja Gösta Ekman-kauden  Beck, joista muuten viimemainitun teema kuullaan myös The Gift-pitkäsoitolla.

https://www.youtube.com/watch?v=eBWyaXU2w8w