Tamara Lundin SINUN OMASI-laulun tarina

Tamara Lund 1941-2005

Laulavien näyttelijöiden  Tamara Lundin ja Rami Sarmaston tiet  kohtasivat syksyllä 1964 Turun kaupunginteatterin West Side Storyssa.

Tamara oli ehtinyt saada kansallista nimeä jo  Jorma Panulan laululla Olen mikä olen ja Unto Monosen Lapin tangolla.  Rami taas oli saanut kannettavakseen tittelin Suomen James Dean, johtuen hänen roolistaan Valentin Vaalan elokuvassa Nuoruus vauhdissa.

Tamara ja Rami rakastuivat,  mutta heidän yhteinen onni kesti vain muutaman kuukauden. Kohtalo puuttui peliin ja hänen ja Ramin yhteisistä hetkistä  jäi jäljelle vain rakkauslaulu Sinun omasi.

Tamara kertoo elämänkertakirjassaan Lohikäärmeen pahvikulissit (2000):

”Me vietimme harvoja vapaapäiviämme useimmiten musiikkia kuunnellen tai itse laulaen ja soittaen. Ramilla oli aina kitara mukanaan ja hän oli säveltänyt laulun, johon minulta yhtenä yönä spontaanisti syntyi teksti Sinun omasi. Tällä laululla otimme osaa myös eurovisiokarsintaan, mutta valitettavasti huonolla menestyksellä. Syntyi myös laulu Tyttö kaivolla, jonka yhdessä Amado mio-laulun kanssa ehdimme esittää television Ilmasilta-lähetyksessä.

13. helmikuuta 1965 meidät tilattiin laulamaan Harjavaltaan  erääseen urheiluseuran järjestämään tilaisuuteen. Se oli ensimmäinen duo-keikkamme ja hoputtelin Ramia lähtemään. Meidän oli ajettava hiljaa, sillä maassa oli lunta ja Ramin Cortinassa kesärenkaat. Me emme koskaan päässeet perille. Matkamme päättyi Humppilaan, 30 kilometriä Harjavallasta. Iso telaketjutraktoria kuljettanut kuorma-auto törmäsi Ramin autoon ja repäisi kuljettajan puoleisen sivun auki kuin sardiinipurkin. Hän löi päänsä jäiseen tiehen ja jäi riippumaan puoliksi ulos autosta.

Vähän ennen onnettomuutta olin ehdottanut Ramille, että minä siirtyisin ajajan paikalle. Jos olisimme tehneet niin, olisi Rami pelastunut. Olimme puhuneet elokuvasta Juna, ja Ramin viimeisiksi sanoiksi jäivät ”siinä oli fantastinen loppu”.

Meidän suunniteltu hääpäivä muuttui hautajaispäiväksi. Elämällä ei ollut enää mitään merkitystä. Minä halusin vain kuolla.

Olin saanut autokolarissa rintalastan murtuman. Sitä hoiti aika. Tarvittiin lepoa. Lääkäri suositteli maisemanvaihdosta ja lopulta suostuin lähtemään äidin kanssa Teneriffalle kahdeksi viikoksi. Ensin sulkeuduin vain huoneeseeni ja olin haluton ottamaan osaa mihinkään. Lopulta kuumana porottava aurinko sai mielihyvähormonini liikkeelle ja elämä sai minusta uudelleen otteen.”

Tamara lauloi Sinun omasi levylle  Nacke Johanssonin sovittamana kuukausi onnettomuuden jälkeen ja se julkaistiin  Tyttö kaivolla-singlen B-puolella, sillä ei uskottu sen menestykseen viisuista karsiutumisen vuoksi.

Kansa oli kuitenkin eri mieltä ja Tamaran ainutlaatuinen tulkinta, ja parin lovestory kosketti ja  kesällä 1965 Sinun omasi alkoi kohota Suomen singlelistalla ylöspäin.

Kansa halusi jakaa surun Tamaran kanssa ja Sinun omasi oli vuoden  kuudenneksi suosituin laulu. Parhaimmillaan se oli sijalla kaksi tammikuussa 1966, jolloin kappale  jäi Beatles-huumassa Suomen virallisella myyntilistalla Day tripperin ja Yesterdayn väliin.

Tamara oli kesän  1965 sairauslomalla Turun teatterista ja hänen kotipaikka oli Kuusankoski, missä oli hänen keikkoja myyvä ohjelmatoimisto. Tamara vieraili Taisto Tammen keikoilla, jonka kanssa hänellä oli myös kesäromanssi,  mutta suosion kasvaessa ohjelmatoimisto  hankki Tamaran  taakse komeasti ruotsalaisen Lill-Arne Söderbergin orkesterin ja keikkamatkat tehtiin vaaleansinisellä Limousinella, jonka kyljessä luki punaisin kirjaimin Tamara Lund.  Korea oli kiesi päältä, mutta sisältä kaikkea muuta. Tamara kuvaili menestyksen tuomaa keikkatodellisuutta  kirjassaan: ” Lattiassa oli rakoja ja pöly työntyi hiekkatiellä sisään ja sateella jalkapohjat kostuivat.”

Sinun omasi jälkeen iskelmämenestyksiä Tamaralle ei enää tullut ja häntä kuultiin  pääasiassa musikaaleissa, opereteissa ja oopperoissa.

Tamara Lundin elämä jatkui ja hän koki vielä kaksi suurta rakkautta Aatos Tapalan ja Alexandra Ioniscun kanssa.