Torniolainen PAULI Beatles-konsertissa, tasan 50 vuotta sitten!
WildThingspolle2

Pauli ”Polle” Hakomäki

Beatles-affisch-1964yeah – Kyllähän se oli mahtava elämys. Hysteria oli valtavaa. Tytöt kirkuivat ja pyörtyivät ja heitä kannettiin baareilla pois.

Näin nykyisin Tukholmassa asuva, entinen torniolainen Pauli ” Polle” Hakomäki muistaa Beatles-konsertin, joka tapahtui  50 vuotta sitten  eli 29.7. klo 18.45  hänen nykyisessä kotikaupungissaan.

Maailman suosituin bändi oli toista kertaa Ruotsissa esiintyen kahtena iltana Johanneshovin jäähallissa. Kun Pauli sai tietää keikoista, hän otti heti yhteyttä Tukholman tätiinsä ja sai hankittua lipun.

– Beatlesin soitto kuului ihmeen hyvin kaiken huudon keskellä, vaikkei  siihen aikaan mitään isoja soittolaitteita ollut. Äänitin jopa konsertin. Salakuljetin paikalle pikkumankan. Harmi vain olen hukannut nauhan, sillä nythän äänitys olisi enemmän kuin  kullan arvoinen, Pauli tarinoi.

Hän sattui juuri neljästä villeimpään konserttiin. Vaikka paikalla oli yli 50 poliisia, heillä oli täysi työ pitää kirkuvat tytöt pois lavalta. Iltapäivälehtien mukaan, pyörtyilevien fanien lisäksi, tuossa konsertissa kymmenkunta loukkaantui ja kolme pidätettiin.

Vaikka Beatles esiintyi Johanneshovissa vain puolentunnin ajan, Hakomäelle se oli ainutlaatuinen kokemus, josta hän ei ole toipunut vieläkään. 1960-luvun musiikki on hänelle yhä sitä parasta musiikkia.

– Juuri viime sunnuntaina olin Kungsträdgårdenissa Pop-In-konsertissa kameran kanssa. Siellä esiintyi 60-luvun legendoja Shanesin Lennart Grahnista ja Houndsin Janne Önerudista lähtien.

– Syyskuussa menen Holliesin konserttiin. Tapaan käydä myös  Helsingissä Stadivaarirockissa, mutta jätän tänä vuonna väliin. Kaikkeen ei aika, eikä rahatkaan riitä, Pauli harmittelee.

Hapikselta herkut tuoreeltaan

WILDTHINGS2

The Wild Things paraatikokoonpanossa: Kalle Kantola(yl.vas.), Jussi Erholz ja Pauli Hakomäki. Istumassa Aarre ja Paavo Hakomäki.

Paitsi 1960-luvun musiikin kuuntelijana Pauli muistetaan ennen muuta torniolaisen The Wild Things-yhtyeen basisti-laulajana. Hakomäen veljesyhtyeen tarun hieno päätös oli tammikuussa 2013 Oulu Pop History-tapahtumassa. Paulin mukaan yhtyettä ei olisi syntynyt 1960-luvulla ilman Shadowsia ja Beatlesia.

Paulille ja monelle muullekin torniolaiselle lisäpotkua musiikin harrastamiseen antoi Haaparannan läheisyys. Siihen aikaan Tornio asteli aina muutamaa askelta muuta Suomea edellä.

– Me asuttiin veljien kanssa melkein Haparanda Radioaffärissä, jossa pääsi kuuntelemaan tuoreeltaan  levyuutuuksia. Knutin (Lugnet) kaupasta ostettiin eka levykin, Cliff Richard & the Shadowsin Summer Holiday, Pauli muistelee.

Lisäksi Ruotsin Radiosta hän kuunteli ahkerasti Tio i topp-ohjelmaa. Rajan pinnassa ulkomaisten bändien diggailu ei jäänyt myöskään pelkkään kuunteluun, vaan niitä käytiin ahkerasti myös katsomassa livenä.

–  Äkkiseltään muistan Ken Levyn & the Phantomsin, Lenne & Adventuresin, Shanesin, Ola & the Janglersin, Hepstarsin, Beethovensin, Hitmakersin, Renegadesin…Olihan niitä ja tietysti kaikki Suomen huiput päälle. Niin ja Jerry Williams & the Violentsin näin Kuopiossa, olisko vuosi ollut 1963?

Musisointia myös eläkkeellä

Musiikki on perheen ja lastenlasten lisäksi yhä tärkeä osa Paulin elämää.

-Käyn karaokessa ja seuraan poikani Miikan soitantoa bändissä Human Desolation. Toivotaan, että yhtye nähdään joskus keikalla Tornion Torandassakin. Haaveena mulla on myös perustaa 1960-luvun bändi nuorten kehitysvammaisten kanssa, hän sanoo.

Virallisesti Pauli Hakomäki on jo eläkkeellä arkityöstään, laitosmiehen ammatista, muttei ole täysin vielä malttanut siitä luopua, vaan käy silloin tällöin avittamassa kollegoitaan.

PS. Kiirunalaiset tapasivat Beatlet!

SHANES3

The Shanes: Svante Elfgren (vas.), Tommy Wahlberg, Tor-Erik Rautio ja Staffan Berggren

Samassa Beatles-konsertissa, jossa Pauli Hakomäki istui yleisössä, 5000 muun kanssa, yhtenä lämppärinä toimi Kiirunan Tuolluvaarasta lähtöisin oleva the Shanes.

The Shanes nousi raketin lailla yhdeksi Ruotsin suosituimmista popyhtyeistä instrumentaalilla Gunfight Saloon vuoden 1963 alussa. Niinkuin monet muutkin sen ajan nuorisobändit Shaneskin aloitti Shadows-tyylisellä materiaalilla ja otti mukaan laulun Beatlesin päästyä pinnalle.

Haaparannan ensimmäinen poikabändi Tonics, alkuperäiseltä nimeltään Soundcasters, taas otti mallia Shanesiltä, jonka lämppärinä se heitti ensimmäisen keikkansa Sangiksessa.

The Shanes, Jimmy Justicen ja the Mascotsin lisäksi,  lämppäröi  Beatlesin kahta keikkaa 29. heinäkuuta  Johanneshovissa. Esiintymisten välissä Shanesit pääsivät pistäytymään myös Beatlesin pukuhuoneessa.

Pikkusen Shanesin poikia jännitti ennakkoon tapaaminen, mutta heidän yllätykseksi Paul McCartney hyppäsi heti ylös tervehtimään heidät nähdessään. Hän kehui, että Shanes oli paras bändi, mitä hän oli kuullut pitkään aikaan. ”Teidän beat on oikea, vahva ja kulkeva- juuri minun makuuni”, hehkutti Paul, joka oli hyvin perillä yhtyeen sen astisesta historiasta.

Kun Shanesit halusivat yhteiskuvaan Beatlesien kanssa, yhtyeen jäsenet sanoiva ok, mutta manageri ei. Paul järjesti kuitenkin kuvaussession Ringon rumpujen taakse ja niin pohjoisen karpaaseille jäi muisto tapaamisesta nimmareiden lisäksi.