DIGISINGLE: SAMULI ROIVAS & Herrasmiehet: Lapin tyttö (Girl From The North Country)  2024 (Väylän Pyörre Records)

Suomalaiset sanat: J. Karjalainen

Alkuperäiset sanat & sävel: Bob Dylan

Soittajat: Samuli Roivas (laulu & haitari), Jukka Lamminen (kitara & basso), Julius Rantala (rummut) ja Julia Rantala (viulu)

Sovitus, äänitys & miksaus: Jukka Lamminen/ Musaverstas

Masterointi: Henri Heiskari

Kansimaalaus: Lasse Katainen

Tuottaja: Arto Junttila/VPR

Julkaisu YouTubessa 19.1.2024 ja Lapin Kansa-juttu Samulista samana päivänä ja ensisoitot 22.1. RollFM-radiossa ja  Yle Radio Suomen Musiikki-illassa.

***************************************************************************************************************

DIGISINGLE & VIDEO: ANNI MESILAAKSO: Keskiyön aurinko (Balladi Aavasaksalle) 2023 (VPR)

The Midnight Sun Will Never Set (Quincy Jones, Dorcas Cochran & Henri Salvador) Suomalaiset sanat:  Solja Tuuli (Sauvo Puhtila)-Tuottaja ja julkaisija: Väylän Pyörre Records- Musiikki, äänitys, miksaus & masterointi: Greatsounds-   ISRC-koodi… FI-2AJ-23-00001- Katalooginumero… AJDIGISINGLE09

Aavasaksan huipulla kaikuu balladi keskiyön auringolle

Hannele Kenttä / Lapin Kansa

Aavasaksan kansallismaisema ja pohjoisen lempeä, yötöntä yötä kohti hiipivä ilta. Siinä upea tausta Keskiyön auringolle, Quincy Jonesin klassikkokappaleelle, jonka esittää torniolainen muusikko Anni Mesilaakso.

Aavasaksan vaara, Suomen eteläisin paikka, josta näkyy keskiyön aurinko, huolimatta siitä, ettei vaara napapiirillä olekaan, on synnyttänyt monta tarinaa. Tarinankertojina ovat historian saatossa olleet niin tutkimusmatkailijat kuin tiedemiehet ja juhannusmatkailijat. Nyt on Anni Mesilaakson vuoro. Hän oli todella innoissaan, kun tuottaja Arto Junttila pyysi häntä kertomaan tämän, Aavasaksan kansallismaisemalle omistetun, tarinan vanhan balladin muodossa.

– Kappale on kaunis. Olen aina rakastanut kauniita melodioita ja tässä kaikkeen tekemiseen liittyi luonto sekä tekstissä että videoinnissa Aavasaksalla. On ollut todella mukavaa toteuttaa tätä projektia. Luonto on minulle äärimmäisen tärkeä, yksi suurimmista aiheista, mitä pyörittelen nykyään päässäni ja josta kirjoitan, Mesilaakso kertoo.

Keskiyön ensimmäiset tulkit ovat Sarah Vaughan englanniksi ja Laila Kinnunen suomeksi. Laulun suomenkieliset sanat ovat kuin tehty Aavasaksaa ajatellen: ”Maa keskiöisen auringon kai lupauksen kuullut on, kun yössä yöttömässä toiveiden, haaveiden …”

Keskiyön aurinko-laulun video on kuvattu Aavasaksalla sanoituksen kannalta juuri oikeaan aikaan. Kuvaajana on torniolainen Jussi Kurttio, joka ehti toteuttamaan projektia ennen armeijan palvelukseen astumista.

11- ja 9-vuotiaiden poikien äiti Anni Mesilaakso on vuonna 2020 Pop & Jazz Konservatorio Lappiasta valmistunut muusikin ammattilainen. Ennen koronaa ura bändin kanssa oli nousukiidossa ja musiikki riitti tuomaan jokapäiväisen leivän pöytään. Pakollisen pysähdyksen edessä Mesilaakso ei jäänyt sormi suuhun, vaan alkoi monelle eri alalle kouluttautuneena hankkia työtä sieltä, missä sitä oli tarjolla, ja jatkaa niitä nyt keikkailun ohella.

-Annan laulutunteja, jumppautan ikäihmisiä, annan kuntosalitunteja, remontoin ja kaikkea muuta. Mieheni, kitaristi Henri Nilsénin kanssa teemme keikkaa duona tai sitten esiinnyn soolona.

Ennen koronaa Mesilaakso ehti tehdä Mesilaakso-albumin opiskelukavereidensa kanssa Lappialla. Sen jälkeen musiikkia on syntynyt paljon, vaikka kaikki ei ole päätynyt muiden nautittavaksi.

-Olen tehnyt paljon musiikkia, joka odottaa pöytälaatikossa. Vaikeinta minulle on ollut rajata itseäni mihinkään kategoriaan ja siksi olen jäänyt vähän lukkoon, ja omat julkaisut vähiin. Pikku hiljaa kuitenkin hyväksyn ajatuksen, että minulla on vapaus toteuttaa itseäni ilman kahleita.

NETTILINKKEJÄ: https://snd.click/anni-mesilaakso-060723?fbclid=IwAR1-3XAa0GsqsxGPL-3LFq7Bsz1hmfHPMuUafUssvegQyKuJ6PI_udt8fCQ

Lapin Kansa: https://www.lapinkansa.fi/torniolaismuusikko-anni-mesilaakso-kapusi-aavasaks/5677607?fbclid=IwAR16x0P602mYlJqsAplf0P_OZgD8ksM41cmY7YwWjPvvaiU9ZvWnbDl8kTI

Kotiseutua voi ylistää videollakin

Hilkka Lahti / Meän Tornionlaakso 

Kotiseuturakkaus saa uusia muotoja. Musiikkitoimittaja Arto Junttila on julkaissut kanavallaan musiikkivideon, jossa mykistää aavasaksalainen maisema ja torniolaissolistin laulu. Kesä ja yötön yö saavat yhden tarinan lisää.

– Tuhansien tarinoiden Aavasaksa on vielä olemassa. Kun upeaääninen Anni Mesilaakso laulaa vaaran huipulla, kesä ja yötön yö saavat yhden tarinan lisää. Musiikkilegenda Quincy Jonesin klassikko soi Annin tulkitsemana tätä päivää ja välittää lyhyen kesän iloa ja vähän suruakin, Arto Junttila kuvailee.

Hän on julkaissut videon Väylän Pyörre -yhtiönsä kautta ja se on nähtävissä myös Väylän pyörre -tuupissa.

– Aavasaksa mykistää yhä upeudellaan ja Jussi Kurttion molemmin puolin keskiyötä kuvaama video sekä Annin laulu tuovat häivähdyksen sen taiasta. Jussi Kurttio on myös editoinut videon.

Alkuperäinen laulu on The Midnight Sun Will Never Set. Sen alkuperäiset sanat ja sävel ovat Quincy Jonesin, Dorcas Cochranin ja Henri Salvadorin. Suomalaiset sanat on tehnyt Solja Tuuli.

Musiikin äänistyksestä, miksauksesta ja masteroinnista on vastannut Kimmo Klemettinen Greatsounds-yhtiöstä. Anni Mesilaakso on kotoisin Torniosta.

Arto Junttila pohtii, onko kyseessä ensimmäinen musiikkivideo Aavasaksalta.

– Uskon, että julkaisu aiheuttaa buumin Aavasaksalle ja kaikki haluavat vangita maisemat musiikkivideoihinsa. Tuli sen verran hyvä, hän sanoo toiveikkaana.

Tornion Pohjola-Norden valitsi vuonna 2021 Arto Junttilan vuoden nordistiksi merkittävän kulttuurihistoriallisen teon tekemisestä tämän julkaistua Keksin Laulu -levyn ja tehtyään työtä tornionlaaksolaisen ja pohjoissuomalaisen musiikin hyväksi.

– Vaikka Tornio ja Karunki ovat minun lapsuusmaisemaani, Ylitorniolla, Kuivakankaalla ja Kaulirannalla on ollut siinä yhtä tärkeä osa, Arto Junttila sanoo.

Hän on yksi tämänkeväisistä Ylitornion riemuylioppilaista, joka muistelee ensimmäistä Aavasaksan juhannustaan vuodelta 1968.

– Sitä ennenkin jo kläppinä piipahettiin. Tämä on minun kumarrukseni Aavasaksan kansallismaisemalle. Julkisuutta en halua itselleni vaan nimenomaan kotiseudulleni.

Arto Junttila on torniolainen musiikkitoimittaja, jolle myös ylitorniolaiset maisemat ovat rakkaita.

Meän Tornionlaakso: https://www.meantornionlaakso.fi/artikkeli/kotiseutua-voi-ylistaa-videollakin?fbclid=IwAR00dW6WUg4-DIXZSIyYtZlbuompbZYVG0DNevhhBtqzTMDEzPcHMwQxAIw

Dokumenttielokuva: TORNION KAUTTA ROKKI JA POPPI JAMMATTIIN SUOMEEN (Historian hippuja ajalta ennen punkkia)

 Hannele Kenttä/ Lapin Kansa

Musiikkitoimittaja Arto Junttila kaivautuu tavoilleen uskollisena arkistoihin ja tarjoilee meille tutkittua tietoa musiikkihistoriasta, tällä kertaa kirjojen sijaan tunnin pituisen dokumenttielokuvan Tornion kautta rokki ja poppi jammattiin Suomeen muodossa.

Junttila on sukeltanut aikaan ennen punkkia, ja vaskannut esiin hippuja Tornionlaakson pääkaupungin historiasta todistaen siten, kuinka voimallista musiikillinen rajankäynti Haaparannan kanssa oli ennen 1970-luvun loppua.

-Alkuperäisen idean sain ajat sitten, kun moneen kertaan loppuunmyytyä, Tornioon keskittyvää ensimmäistä Poppia Väylän pyörtheistä-kirjaani  taas kyseltiin. Ajattelin, että kaikkea täytyy elämässä kokeilla ainakin kerran.

Sopiva kumppani löytyi

Videon teko käynnistyi jo ennen Tornion 400-vuotisjuhlavuotta, mutta jäi silloin kesken. Hanke tuntui liian isolta toteutettavaksi.

– Kun sain stipendin Tornionlaakson Neuvostolta ja oli varaa palkata kunnon editoija, käynnistin homman uudelleen. Nyt kuitenkin rajasin ja keskityin enempi omaan nuoruusaikaani, jolloin projekti oli tosi mieleistä tehdä. Samalla pääsin vierestä seuraamaan myös osaavan videontekijän työskentelyä, Arto iloitsee.

Pohjanmedian Jaakko Ketola otti Junttilan haasteen vastaan ja rakensi pala palalta makasiini-tyyppisen kokonaisuuden.  Yleensä Ketola, joka on pääasiassa tehnyt musiikkivideoita lappilaisartisteille sekä yrityksille, kuvaa ja editoi videot itse.

 Raja yhdisti nuoria

Vuoden 1925 levytyksen Poika oli Pohjan Torniosta myötä, Junttila palaa ajassa kauemmas taaksepäin rajakaupungin kevyen musiikin juurille nostaen esiin muutaman junantuoman ja –viemän kansainvälisestikin merkittävän tähden, joille vieraanvarainen Tornio Junttilan sanoin ”näytti parhaat puolensa”. Pääpaino elokuvassa on kuitenkin nuorisomusiikin nousussa ja yhteistyössä rajan yli.

-Hitaasti, mutta varmasti on edetty. Haaparantalaismuusikko Sture Holmberg muisteli, että 1960-luvulla musiikki alkoi yhdistää rajan nuoria. Kun soittajat tulivat hyvin toimeen keskenään, yleisö otti heistä mallia ja muun muassa Suomi-Ruotsi-nujakoinnit keikoilla alkoivat loppua.

Historiavideollaan Junttila muistuttaa myös tornionlaaksolaisista laulajakansana.

-Torniossa on annettu aina kaikkien kukkien kukkia, rokattu ja popattu, ennen ja jälkeenkin punkin tulon.

Koska Junttila on ennen kaikkea kirjoittava toimittaja, tuskallisinta oli tiivistäminen, jota videodokumentointi vaatii. Rajoitteita asetti myös se, ettei liikkuvaa kuvaa vanhoista ajoista ja artisteista ollut aina saatavilla.

-Käsikirjoitustahan minulla ei ollut. Kaikki valikoitui luonnostaan. Tärkeintä minulle oli, että filmi oli katsottava, eikä ilmeisesti Jaakon kanssa ihan metsään menty, koska alan ammattilainen Antti Haase piti filmiä kiinnostavana. Hän katsoi raakaversion ja antoi meille arvokkaita viime hetken vinkkejä,  Arto tuumaa tyytyväisenä.

*************************************************************************************

Keksin Laulu on ensi kertaa kokonaan sävelletty, laulettu, soitettu ja levytetty!

CD:KEKSIN LAULU, Tornionlaakson kansalliseepos tähän päivään

KUUNTELE maistiainen: Keksin Laulu (Keksi`s song), part II: Hasse Alatalo 

Kun Euroopan pisin vapaana virtaava Tornionjoki purkaa jääpeitteensä, se on aina uutinen. Vuonna 1677 Väylä rymisteli kunnolla ja siitä oli syytä tiedottaa isommalla äänellä.

ARTO TIESMAA

Silloin  asiasta ensimmäisenä uutisoi Antti Mikkelinpoika Keksi (1622-1705), joka  arvioi vahinkoja ja keräsi tietoa Väylän varresta,  jonka jälkeen hän kiersi talosta taloon laulamassa tuhoista ihmisille Kalevala-poljentoa käyttäen. Terävänä sanankäyttäjänä hän lisäsi sekaan myös hyppysellisen huumoria ja pistävää ironiaa.

Keksin Laulu viihtyi ihmisten huulilla vuosisatoja. Viimeiset merkit ovat 1970-luvulta. Keksin Laulu on aina kiehtonut myös taiteilijoita ja sitä on esitetty herkästi kanteleella tai akustisella kitaralla helistäen ja siitä ovat pätkiä laulaneet myös kuorot ja kansanmusiikkiyhtyeet, mutta pikkuhiljaa se on menettänyt alkuvoimansa. Aina se on ollut silti ihmisten mielissä, tunnetumpi kuin mikään Kalkkipapin runo.

LIRA 2021

Nyt ARTO TIESMAA (s. 1962) tuo Keksin Laulun  tähän päivään yhdessä parhaitten juuriltaan tornionlaaksolaisten laulajien ja soittajien kanssa.

Kaikki lähtee yhä Keksin runosta. Perintöä kunnioitetaan, mutta Tiesmaan musiikissa soi nykypäivä, niin rock, proge, heavy kuin folkkikin.

212-säkeinen Keksin Laulu Jäänlähdöstä Tornionväylässä Vuonna 1677 on nyt ensi kertaa kokonaan sävelletty, laulettu ja levytetty! Väylän veteen liukenemassa ollut eepos on saanut Arton ansiosta uuden elämän.

Suururakan tehnyt Tiesmaa on Antti Keksin tavoin elänyt elämänsä Tornionjoen molemmilla rannoilla, kasvanut Suomen Pellossa ja asustaa nykyään perheineen Övertorneålla. Omia lauluja hän on tehnyt aina ja useimmiten inspiraatio on tullut Väylältä. Häneltä on ilmestynyt puolenkymmentä  soolojulkaisua ja Vaeltajan voitto-levytys, johon hän kokosi pellolaiset muusikot levyttämään isänsä Erkin koko tuotannon, josta parhaiten tunnetaan laulut Eldankajärven jää ja Röhön ranta.

Keksin Laulun säveltämistä ja levyttämistä Arto Tiesmaalle ehdotti ensi kerran 2000-luvun alussa musiikkitoimittaja Arto Junttila. Silloin Tornionlaaksossa tapahtui. Meänkieli sai Ruotsissa vähemmistökielen aseman, mutta bensaa liekkeihin heitti Mikael Niemi, joka kirjoitti seudun maailmankartalle bestsellerillään  Populäärimusiikkia Vittulajänkältä.

Junttila vaikuttui erityisesti Niemen jäänlähtökuvauksesta ja hänen mieleen nousi Keksin Laulu, josta hän oli tehnyt juttuja. Lamppu syttyi ja hän havahtui. Eihän iso jäänlähtö voi kuulostaa muulta kuin  juurevalta rock`n`rollilta, ei miltään kanteleen helistelyltä tai vienolta kuorolaululta. Kun Junttila pääsi vielä haastattelemaan kirjailijaa, Niemi paljasti yrittäneensä haastaa tekstillään Keksin. Kun toimittaja kuuli hänen kutsuvan vielä Keksin Laulua ensi kertaa Tornionlaakson kansalliseepokseksi, innostus kasvoi ja alkoi säveltäjän metsästys.

Tiesmaa oli heti ykkösvaihtoehto, mutta hän ei urakkaan suostunut, joten Junttila kyseli muitakin. Meni toistakymmentä vuotta, kunnes Arto oli valmis ja hän alkoi hyvässä tahdissa säveltää Keksin Laulua.

Tiesmaa kokosi ympärilleen luottomuusikkonsa ja Junttila poimi ehdolle tornionlaaksolaisia  tunnettuja artisteja ja muusikoita, joihin hän oli tutustunut lehtijuttuja tehdessä. Hänen kauaskantoinen haave oli myös, että Keksin Laulun jälkeenkin musiikillinen rajakäynti jatkuu muusikoiden kesken. Se jää nähtäväksi.

Kun sopivat äänet Keksin Lauluun löytyivät, äänitykset voitiin aloittaa. Vanhan Lapin kielen taitaja  Uuttu-Kalle saa kunnian Keksin Laulu-levyllä lausua  runon alku- ja loppusanat. Lauluosuuksiin  on saatu mukaan näyttävä katras artisteja, jotka muuntautuvat runonlaulajiksi. Suomen puolelta Tornionjokea levyllä laulavat Balkan-rytmeillään ja vanhalla iskelmällä Suomen hurmannut Jaakko Laitinen, tangokuningatar Mira Sunnari ja rokkibändi Zacharius Carls Groupin solisti Ossian Marttala. Ruotsin puolelta Arto Tiesmaan lisäksi hänen tyttärensä Wilma ja serkkunsa länsinaapurin kirkkaimpiin popartisteihin kuuluva Markus Krunegård  ja  Tornionlaakson kaikkien aikojen merkittävin kansanmuusikko, Norrlåtar-legenda Hasse Alatalo.

Uuden ajan runonlaulajat 

”Poikkilauletulle” levylle on saatu  ikä- ja genrerajat ylittävä huippukaarti, jota täydentävät vierailevat muusikot yhtyeistä Raj-Raj Band (Hans Notsten), Free Ride (Tapani Ollonen) ja Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä (Pentti Laitinen).

Lopullisen silauksensa Keksin Laulu sai tukholmalaisessa Studio Dubiousissa ja saatesanat levyn bookletille kirjoitti kirjailija Mikael Niemi, eikä häntä tarvinnut kahdesti pyytää. Kun hän sai kuulla ääninäytteen, häneltä tuli pikaisesti kommentti: ”Vilken fantastisk musik, hård och tung, den fastnar i huvudet.”

Bonuksena levyllä on vielä katkelma Ruotsin radiosta, Ragnar Lassinantin suomenkielisestä ohjelmasta vuodelta 1960 , jossa tutkija Erik Wahlberg kertoo Antti Keksistä ja taustoittaa hänen lauluaan.

Keksin Laulu (Keksi`s song) -runonlaulajat: 1. KALERVO UUTTU…3.50 2. HASSE ALATALO…4.37  3. MARKUS KRUNEGÅRD…3.44.  4. KEKSI-KUORO…3.37   5.  MIRA SUNNARI…3.59   6. WILMA TIESMAA…2.42   7. OSSIAN MARTTALA…4.11…    8. ARTO TIESMAA … 4.06   9. JAAKKO LAITINEN… 3.43   10. MIRA SUNNARI…  5.37    11. Tutkija ERIK WAHLBERG kertoo  Keksistä ja hänen tulvarunosta Ruotsin radiossa Ragnar   Lassinantin toimittamassa radio-ohjelmassa  15.6.1960…16.28

Hinta 10 €/ 100kr (+postimaksu)  Tilaa: arto.junttila@pp.inet.fi / 040 8394552 – Myynnissä myös: Tornion Musiikki & Meän Tornionlaakso-toimisto (YLITORNIO)

 

***********************************************************************************************

IKIKLASSIKON ENSIMMÄINEN SUOMENKIELINEN LEVYTYS JA AKI SIRKESALON TEKSTILLÄ! SOOLOKITARASSA VIERAILEE JONAS ISACSSON, MEGABÄNDI ROXETTEN RIFFIKUNKKU!

SINGLE:MIRA SUNNARI: Sade (Ain´t no sunshine)  2021 (Väylän Pyörre Records)

Suomalaiset sanat: Aki Sirkesalo

Alkuperäiset sanat & sävel: Bill Withers

Soittajat: Jonas Isacsson (soolokitara), Jani-Petteri Hägg (sopraanosaksofoni), Kari Hautalampi (koskettimet), Tuomo Jakku (rummut) & Kimmo Klemettinen (akustinen kitara & basso)

Sovitus, äänitys, miksaus & masterointi: Kimmo Klemettinen

Tuottaja: Arto Junttila/VPR

Julkaisu Yle Radio Suomessa Tarja Närhin Iskelmäradiossa 21.3. 2021

Hinta 3€ (+ postimaksu)

***************************************************************************************************************

KIRJA: MUSA~LAPPI  Muinaiskaivauksia ja vinyylin rahinaa nuoren rytmin juurilta (2018)

 Sisältö

 Rock, pop & swing… tulivat Haaparannan kautta

Lapin ensimmäinen popsinkku 50 vuotta

Sinikka Tunturi, Lapin ensimmäinen iskelmälevyttäjä

Maailmanmestari ja ennätysyleisö

Vilho Koljonen, Kauko Käyhkön kalakaveri ja hovisanoittaja

Andy McCoyn x-naapuri Roy Hamilton toi mustat rytmit pohjoiseen

Unto Monosen Satumaa oli Kanada

Mosaic pakeni Kemistä

Svante Elfgren, Ruotsin paras basisti vuonna 1966

Viulu palasiksi Aavasaksalla Dannyn ”suuressa joulushowssa”

Etti Sihtola, Finnlevyn koelaulu ja poppihurmos

Chuck Berry kävi  Ylitorniolla 1970

Kitaristi Pentti Paakkola: Trampas, Badding ja Arcticus

Lemmy kävi näyttämässä Pellossa keskisormea eli mitä oikeasti tapahtui?

Rockin` Vicker Nick Gribbon: ”Oltiin Lemmyn kanssa Suomessa putkassa, mutta eri vuosikymmenellä.”

Stumpin Vepsän Soul-veli asuu Äkäslompolossa

Aulis Jauhola, ruotsinsuomalaisen popin pioneerin The Finnersin kitaristi

Hanne ei halunnut olla humppatyttö pohjoisesta

Paul Oxleyn poppoosta etsintäkuulutus  Pellon keikan jälkeen

Posion Juhannuksen suurin vetonaula ei ollut Dingo, ei Samantha Fox, vaan sokea reggaelaulaja

Lintu-Pekan Koilliskonttori oli lappilaisen musiikin äänitorvi

Markku Impiö, mies Kaija Koon läpimurron takaa

Slim Butler, tänään laatubluesia maailmalle, eilen mustan musiikin tähdet Roihin

Ivalon Retro vei vuosikymmenten taakse

Pauli Ruuskanen, yksi kultalevy enemmän kuin Souvareilla

Elviksen nahkatakki Sallassa

KG Aasan saunassa kävi Bob Dylan

Jokke Knuutinen, jazzhanurin viimeinen mohikaani

Listat: Lapin myydyimmät albumit, Posion Juhannus-esiintyjät & Haaparannan Barnens Dag-esiintyjät

Hinta 10 € (+postimaksu 9,20 €) Tilaa: arto.junttila@pp.inet.fi  (2.painos 16.10.2019)

***********************************************************************************************************

SINGLE: ARJA SIPOLA & MEN IN BLACK: Sinun omasi  (Väylän Pyörre Records)

Sanat:  Tamara Lund/Sävellys:  Rami Sarmasto

Äänitys, miksaus & masterointi: Kimmo Klemettinen/ Greatsounds

Kannen kuva: Kari ”Tykylevits” Tykkyläinen

MIB-muusikot: Jani-Petteri Hägg (kitara & saksofoni), Kari Hautalampi (koskettimet), Pasi Hautalampi (rummut), Juhani Hägg (basso) & Kimmo Klemettinen (taustalaulut)

Tuottaja: VPR/ Arto Junttila

Levytys 20.4. & julkaisu 1.6.2018

Hinta 3€ (+ postimaksu)

*************************************************************************************************************

PoKIRJA: Poppia Väylän pyörtheistä II – Musiikkijuttuja Tornionlaaksosta 1600-luvun  Antti Keksistä 2000-luvun Lordiin ( Väylä 2014)

Sisällysluettelo:

Alkusoitto

I Juhannusjuhlienkulta-aika

Aavasaksa…Jalalla koreasti Aurinkovaaran yöttömässä yössä

Luppio…Sadan vuoden juhannusperinne Ruotsin puolellakin

Övertorneå…Pyhimyksestä twistin ja rockin kuninkaisiin

III Riimejä, jazzia ja sotamuistoja

Olavi Tissari…Kaulinpään tulisielu ja innoittaja

Erkki Tiesmaa…Lauluja Eldankajärveltä kotirintamalle

Bruno Laakko…Jazzmestarin ensivierailu ja Talvisodan allakka

III Lavatähtiä, säveltäjä ja kaksi kemiläistä

Lauri Pyyny…Rakastetun Ilta Tornionjoella-valssin tekijä

Paavo Kulju…Tanssittaja viidellä vuosikymmenellä

Vuokko Hepo-oja…Elämän kesä Helsingissä 1961

Tuomo Salmi…Juha Vainion ystävä

Carl Erik Thörn…Ruotsin 1960-luvun Svensktoppen-kuningas

Markus…Vuoden 1970 hittilaulaja

IV Runonlaulusta joikuun

Antti Mikkelinpoika Keksi…Arkkiveisu elää ja innoittaa yhä

Hasse Alatalo…Kadonneen kansan laulujen pelastaja

Jord…Kansanmusiikkia meänkielellä

Raj-Raj Band…Aina hauskaa olla pittää

Vilho Suonvieri…Mestaripelimanni, joka toi Juri Gagarinin Suomeen

Nils-Aslak Valkeapää…Saamelaiskulttuurin moniosaaja ja tiennäyttäjä

V Purkkapop-diivoja ja Turhapuro-huumoria

Tervolan Pohjankaari ja Sweet-kohu  1972

Speden jalanjäljillä  Muonion piilopirtillä

VI Uutta polvea Torniosta

Lordi…Päivää ennen valintaa Suomen Euroviisu-edustajaksi

Jukka Poika…Pläski, hyvä alku soolouralle

Esa Rautiainen…Laulua rajan molemmin puolin

Zacharius Carls Group…Tyylikästä kitararockia torniolaisittain

Läjä Äijälä…Tunnustus Helsingistä

Loppusoitto

Liite Aavasaksan, Luppion & Övertorneån juhannusjuhlien esiintyjät 1964-1990

Hinta 10€ (+postimaksu)

*****************************************************************************

TornioHaparandaCDkansi

TornioHaparanda-CD-kokoelma (Väylän Pyörre Records)

1. Mika Jefremoff – Ilta Tornionjoella
2. Carl Erik Thörn – We Are Unique Creation
3. Sun Cats – Pajala Till Haparanda (La Bamba)
4. The Meänland – S`ole Mikhään
5. Mira Sunnari – Laulu
6. Roland ”Rocca” Berg – Soul Of Lapland
7. Arja Sipola – Rakkauden Kaipuu
8. Markku Ketola – Tuulilaulu
9. Margareta Granvik – Längtan
10. Bruno Laakko & Lepakot – Kissa Vieköön (Jeepers Creepers)
11. Supercharged – What Is Life
12. Sven Keskitalo & Gränslåtar – Emma
13. Vilho Suonvieri – Kesäillan Idylli
14. Elina Söderström – Epistola 80/ Häämatka
15. Veli Koljonen – Onnen Lintu
16. Paavo Kuljun Yhtye – On Suukko Suukko (Me voy pal pueblo)
17. Esa Rautiainen – Hiekkaa, Kaljaa, Makkaraa
18. Zacharius Carls Group – Big River

Hinta 5€ (+ postimaksu)

KIRJA: Reijo Angeria: 20 vuotta Umpitunnelissa LOPPUUNMYYTY!

Elämänmakuinen ja hauska kuvakirja ravintola Umpitunnelin historiasta.

Materiaalin, tekstin ja kuvat, koonnut ja toimittanut Arto Junttila, taitto Juha Kolehmainen

AIKAISEMMAT JULKAISUT

MUSIC FROM TORNE VALLEY vol II
Rock`N`Roll, Blues & Jazz
(VPCD-04) (2009)

1. Rock`N`Rollin`Man - Bourbon Boys, Karungi / 2. Samma Sak - De Tre, Kiruna / Folk singer Dan Viktor inspired this semi-acoustic trio. / 3. Black Coffee - Nina Höynälä, Tornio / 4. Sie ja Mie - Talonpoika Lalli ( feat. Nana), Ylitornio / 5. Talking In Ashes - Liquid Scarlet, Övertorneå / 6. Taakka (The Burden) - Kinos, Kaakamo / 7. Texas- Wimme Saari, Enontekiö / 8. Tulethan Takasi - Surunmaa, Pajala / 9. Eurocity Blues - Bothnia Bay Blues Band, Haparanda/Tornio / 10. Hetkinen Juice Leskinen - Laakso, Mämmilä / 11. Back In Style Again - Willy Clay Band, Kiruna / 12. Lasti Oli Varmaanki Arvoisa - Raj-Raj Band (feat.Hasse Alatalo), Pajala / 13. Need A Friend - The Lonesome Whistle Boys, Kiruna / 14. Drinkin` Cheatin` Killin` And Going To Hell, Tornio / 15. Rebel Heart - Maria Kizirian, Tornio

HINTA: 11€ (sis.postikulut)
MUSIC FROM TORNE VALLEY vol I

Schlagers & Folksongs (VPCD-03) (2008)

1. Uuttu-Kalle - Oli Maa / 2. Raj-Raj Band - / 3. Arto Tiesmaa - Tahdon Nähdä Tyttöni Uudelleen / 4. Torvald Pääjärvi - Norrlänningar Hör Nu På (Ei Se Kannatte) / 5. Reijo Heikkala - Laaksojen Laulu / 6. Tarja Ylitalo - Jopparipolkka / 7. Raj-Raj Band - Kylan / 8. Tornion Harmonikkakerho - Kukkolankosken Kuohuja / 9. Arja Sipola - Lokki / 10. Jord - Onhan Meillä Vielä Kieli / 11. Komeetta - Tanssi Elämälle / 12. Raj – Raj Band - Tornedalsmannen (Jätkän Humppa) / 13. Louna - Hän on luonasi / 14. Arto Tiesmaa - Anneli / 15. Bo Lindberg - Taas Tornionlaaksossa kohdathaan / 16. Raj Band - Hasses humppa / 17. J.P. Nyströms - Keksis kväde / 18. Dallapé - Amanda Haaparannassa ( Amanda i Haparanda ) / 19. Raj-Raj Band - Kesällä Tornioon / 20. Markku Ketola - Täältä lähtenyt oon / 21. Markus - Neidonryöstö / 22. Pellokvartetti - Kisuran kehtolaulu

HINTA: 11€ (sis.postikulut)
ROCCA
- SOUL OF LAPLAND
(VPCD-02) (2006)

Make Me Smile / Soul Of Lapland / Spinning Wheel / Turn On Your Love Light / Long Train Runnin' / Some Kind Of Wonderful / Face In The Air / It's Not Unusual / Love Me Tonight / She's A Lady / Help Yourself / I Can't Stop Loving You

HINTA: 11€ (sis.postikulut)

PAAVO KULJU LIVE -1959-1966
(+Havaiji-bonus)
(VPCD-01) (2006)
HINTA: 21€ (sis.postikulut) LOPPUUNMYYTY!
POPPIA VÄYLÄN PYÖRTHEISTÄ
Välähdyksiä Tornion kevyen musiikin historiasta (2003)
HINTA 21€ (sis.postikulut)
3.PAINOS LOPPUUNMYYTY!